nlc.hu
Trend

Bőrápoló összetevők rossz kombinációi

Soha ne kombináld egymással ezeket a bőrápoló összetevőket!

Külön-külön jót tesznek a bőrnek, ám ha egyszerre alkalmazzuk őket, kiolthatják egymás hatását vagy akár még árthatnak is.

A megfelelő arcápolási rutin kialakításának és rendszeres gyakorlásának fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Azonban amikor különféle hatóanyagokkal rendelkező kozmetikumokat kombinálunk egymással, a kevesebb több elvét is lényeges szem előtt tartani. Bizonyos összetevők ugyanis nem hogy támogatnák, erősítenék egymás hatását, hanem gyengítik, esetleg teljesen ki is oltják azt. A most következő kombinációkat mindenképp célszerű elkerülni.

Olaj és víz

Az olaj taszítja a vizet, így ha egy vizes alapú bőrápolót próbálsz egy olaj alapú termék fölé felvinni, akkor egy filmréteg marad a bőrödön, amely megakadályozza a víz felszívódását. Ha mindenképp ezt a két összetevőd kombinálnád a bőrápolási rutinodban, előbb a víz-, majd az olajos bázisú kozmetikumot kend fel!

C-vitamin és AHA-k, BHA-k

Az AHA-kat és a BHA-kat, például a glikol-, szalicil- és tejsavat nem szabad a C-vitaminnal együtt használni. A C-vitamin is sav ugyanis, így ha ezeket az összetevőket rétegezed egymásra, a bőr pH-egyensúlya felborulhat, bőrszárazság, sőt akár irritáció is jelentkezhet.

Arcápolás

A kevesebb több! (Fotó: Getty Images)

Retinol és C-vitamin

A retinolt sem szabad C-vitaminnal együtt alkalmazni. A retinol segít a kollagén felépítésében, de a bőrsejtek cseréjét is előidézi, így egy savval, például a C-vitaminnal együtt történő kombinálása irritációt válthat ki. A retinolt éjszakára, C-vitamint viszont nappalra a legideálisabb használni.

C-vitamin és niacinamid

A niacinamid és a C-vitamin is hasznos a pattanások elleni küzdelemben, de ha együtt alkalmazzuk őket, a hatékonyságuk csökken, mi több, a visszájára fordulhat és akár még elő is segítheti a pattanások kialakulását.

Niacinamid és AHA-k, BHA-k

Külön-külön használva a niacinamid, illetve az AHA-k és BHA-k egyaránt javíthatják a bőr textúráját, csökkenthetik az öregedés jeleit, és megakadályozhatják a pattanások kialakulását. Abban az esetben viszont, ha ezeket az összetevőket együtt alkalmazzuk, hatástalanok lesznek. Mivel a niacinamid pH-ja 5-7 körül van, megemeli a savak alacsonyabb, 3-4 körüli pH-értékét, ezzel pedig kioltják egymás hatását.

Glikolsav és szalicilsav

Mindkét összetevő kiválóan eltávolítja az elhalt hámsejteket, azonban túlzásba vitt használatuk irritációt okozhat, és tönkreteheti a bőr védőrétegét, ha pedig mindkettőt alkalmazzuk, szinte biztosan károsodást okoz. Bőven elég egyiket vagy másikat használni, majd jöhet a bőséges hidratálás.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top