nlc.hu
Trend
Judy Garland rubin cipellői

Elárverezik Judy Garland rubin cipellőit

Az év végén elárverezik Judy Garland ikonikus rubin cipellőit, szülővárosa pedig mindenképp szeretné megvásárolni a kivételes relikviát.

Szülővárosa, a Minnesota állambeli Grand Rapids gyűjtést indított azért, hogy megvásárolhassák Judy Garland híres rubin cipellőit. 

A rubin cipellőkből, melyeket a színésznő az Óz, a csodák csodája című filmben viselt, hat vagy hét pár készült a forgatásra, ezekből jelenlegi ismereteink szerint négy maradt meg. A másik hármat az Academy of Motion Picture Arts and Sciences, a Smithsonian Museum of American History és egy magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó magángyűjtő birtokolja. A negyedik párat annak idején egy Michael Shaw nevű gyűjtő adta kölcsön a Grand Rapidsban található Judy Garland Múzeumak, ahonnan 2005-ben ellopták és csak 13 évvel később találták meg. Mint a nyomozás során kiderült, a cipellőket egy Terry Jon Martin nevű, visszaeső bűnöző lopta el, akit tettéért idén januárban felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítéltek. 

A rubin cipellők

A rubin cipellők (Fotó: Profimedia)

A rubin cipellők szóban forgó párját visszaszolgáltatták a tulajdonosnak, aki azonban átadta azt a dallasi Heritage aukciós háznak. A relikviát jelenleg egy promóciós körúton mutatják be, decemberben pedig elárverezik. 

„Eladhatják 1 millió dollárért, de 10 millióért is. Felbecsülhetetlen értékűek” – nyilatkozta Joe Maddalena, a Heritage Auctions ügyvezető alelnöke a Minnesota Public Radio-nak.

Grand Rapids városa az éves Judy Garland Fesztiválon kezdte meg az adománygyűjtést és abban reménykednek, hogy elegendő pénzt sikerül összegyűjteniük ahhoz, hogy az árverésen megszerezhessék a cipellőket, melyeket aztán a múzeumban szeretnének kiállítani. 

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top