nlc.hu
Trend

Dorothy rubin cipellőinek ellopása

Egy utolsó balhéra vágyott, ellopta Dorothy rubin cipellőit a múzeumból

Még 2005-ben lopták el a Judy Garland Múzeumból az Óz, a csodák csodájából ismert ikonikus rubin cipellőket, az ügyben azonban csak ezen a héten született ítélet.

Hétfőn hirdetett ítéletet a Minnesota állambeli Duluth kerületi bírósága Terry Jon Martin ügyében, aki még 2005-ben ellopta a Grand Rapidsban található Judy Garland Múzeumból a színésznő által az Óz, a csodák csodája című filmben viselt rubin cipellők egyik, ott kiállított párját.  

A ma már 76 éves bűnöző súlyos beteg, többek között krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenved, emiatt hospice-ellátásban részesül, és az orvosok csupán néhány hónapot jósolnak neki. A bíróság a férfi egészségi állapotára is tekintettel volt, amikor meghozta döntését, miszerint Martint tettéért 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 23 000 dollár megfizetésére kötelezik, havi 300 dolláros részletekben. 

Természetesen nem szeretném minimalizálni Martin úr bűnének súlyosságát. Ellopta és el akarta pusztítani az amerikai kultúra egy pótolhatatlan darabkáját

– fogalmazott Patrick Schiltz bíró az ítélethirdetéskor, hozzátéve, hogy ha 2005-öt írnánk, 10 évre rács mögé küldte volna Martint. 

A bűnelkövető az ítéletet oxigénmaszkkal az arcán, ülve hallgatta végig, a kerekesszékéből ugyanis már nem tud felállni.  

Terry Jon Martin

Terry Jon Martin a bíróságra tartva (Fotó: AP/Profimedia)

Sosem látta a filmet

Az ügy tárgyalásai folyamán kiderült, hogy a több évtizedes bűnözői múlttal rendelkező, börtönviselt Martin még az 1990-es évek végén felhagyott a bűncselekmények elkövetésével, és törvénytisztelő állampolgárként élt egészen 2005-ig. Ekkor azonban egy volt bűntársa, aki kapcsolatban állt a maffiával, felkereste a rubin cipellők ellopásának ötletével, mégpedig azt állítva, hogy a cipők valódi rubin kövekkel vannak kirakva, ezért biztosították azokat 1 millió dollárra. 

„Terry először visszautasította a felkérést, hogy részt vegyen a lopásban. De a régi szokásoktól nehéz szabadulni, és egy utolsó balhé gondolata nem hagyta nyugodni. Hosszú töprengés után Terry úgy döntött, részt vesz a bűncselekményben” – fejtegette a férfi ügyvédje, Dane DeKrey.

A védő szerint Martinnak voltaképpen fogalma sem volt a filmes relikvia kulturális értékéről, már csak azért sem, mert soha életében nem látta a filmet. 

2005 augusztusában Martin egy ablakon át jutott be a múzeumba, majd egy kalapáccsal betörte a vitrint és elemelte onnan a rubin cipellőket. A terve az volt, hogy eltávolítja róla a drágaköveket és eladja azokat, ám amikor már nála voltak a cipők, szembesült a ténnyel, hogy azokat nem rubin, csupán vörös flitterek és üveggyöngyök borítják. Ekkor elhatározta, hogy megszabadul a lopott holmitól: odaadta azt régi bűntársának és közölte vele, hogy soha többé nem akarja látni. 

A rubin cipellők

Az ellopott rubin cipellők (Fotó: Profimedia)

A hatóságok 200 ezer dolláros nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki segít megtalálni az eltulajdonított tárgyat. 2017 nyarán, 12 évvel a lopás után, egy magánszemély jelentkezett a biztosítótársaságnál, melynél a relikviára korábban biztosítást kötöttek, és közölte, hogy van információja annak hollétéről. A Grand Rapids-i rendőrség az FBI segítségét kérte. Ezután egy közel egy évig tartó nyomozás következett, majd egy titkos akció során Minneapolisban megtalálták az eltulajdonított rubin cipellőket

A nyomozás során kiderítették azt is, hogy a lopást Terry Jon Martin követte el, ő maga azonban csak tavaly októberben ismerte be a bűnösségét a bíróság előtt. Egykori bűntársa kilétét nem volt hajlandó felfedni, így ő volt az egyetlen, akit megvádoltak az ügyben. 

A rubin cipellőkből, melyeket Judy Garland Dorothy szerepében viselt, hat vagy hét pár készült a forgatásra, ezekből jelenlegi ismereteink szerint négy maradt meg. A másik hármat az Academy of Motion Picture Arts and Sciences, a Smithsonian Museum of American History és egy magát nyilvánosan megnevezni nem kívánó magángyűjtő birtokolja. A negyedik párat a lopás előtt egy Michael Shaw nevű gyűjtő adta kölcsön a múzeumnak, miután pedig megkerült, visszaszolgáltatták neki. Jelenleg egy aukciós ház őrzi a relikviát, a tervek szerint pedig egy promóciós körúton be is mutatják majd, ezt követően pedig elárverezik.

via 12

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top