Ismered az éhség 4 típusát? A fogyásban is segít!

CS.Á. | 2024. Július 31.
Ha tisztába kerülünk azzal, éppen milyen típusú éhséget érzünk, miért és mit jelent számunkra a testünk, akkor jóval egészségesebb lesz az ételhez való viszonyunk.

Az intuitív étkezés fogalma az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen egyre többen keresnek természetes és egészséges megoldást az étkezéshez való viszonyuk javítására. Lényege, hogy hallgatunk testünk természetes jelzéseire és ezek alapján étkezünk, ezzel elkerülve a túlzott diéták okozta stresszt, egészségügyi problémákat és kudarcélményt. A megközelítést Evelyn Tribole és Elyse Resch fejlesztette ki még a 90-es évek végén, kulcsfontosságú elve az éhség tisztelete, amely négy különböző típusú formában nyilvánulhat meg. Mindegyik típus más és más jellegű, de egyaránt fontos, hogy figyeljünk rájuk és tiszteletben tartsuk őket.

Fizikai éhség

Ez az éhség leginkább ismert formája, amikor a testünk fizikai jelekkel, például gyomorkorgással, fejfájással vagy szédüléssel adja tudtunkra, hogy táplálékra van szüksége. Az ilyen jelzéseket figyelmen kívül hagyni nemcsak kellemetlen, de hosszú távon az anyagcsere zavarához és a testsúlyszabályozás problémáihoz is vezethet. Az intuitív étkezés célja, hogy ezekre a jelekre időben reagáljunk és tápláljuk testünket.

Ízéhség

Ez a típusú éhség akkor jelentkezik, amikor egy bizonyos ízre vagy textúrára vágyunk. Például előfordulhat, hogy egy adott napon csak egy bizonyos ételt kívánunk, mert az íze különösen vonzó számunkra. Az ízéhség tisztelete azt jelenti, hogy engedünk ezeknek a vágyaknak anélkül, hogy bűntudatot éreznénk, hiszen ez is része a testünk természetes igényeinek.

Fotó: GettyImages

Érzelmi éhség

Olyankor éljük meg ezt, amikor érzelmeink, mint például a stressz, szomorúság vagy akár boldogság, evésre ösztönöznek. Sokan negatívan tekintenek az érzelmi evésre, azonban fontos megérteni, hogy ez egy teljesen természetes reakció lehet testünktől. Az érzelmi éhség felismerése és megfelelő kezelése segíthet abban, hogy ne alakuljon ki bennünk bűntudat vagy szégyenérzet.

Gyakorlatias éhség

Amikor tudjuk, hogy a következő étkezésig hosszú idő fog eltelni, könnyen érezhetünk így, ennek hatására pedig előre eszünk annak érdekében, hogy ne legyünk később túlzottan éhesek. Például egy hosszú munkanap előtt, amikor előre tudjuk, hogy nem lesz időnk ebédelni, egy tápláló reggelivel készülhetünk fel. A gyakorlati éhség figyelembevétele különösen fontos a zsúfolt időbeosztású emberek számára.

Ha tisztában vagyunk éhségünk típusával, akkor megfelelő módon reagálhatunk testünk jelzéseire: megtanulhatunk bízni azokban, a bizalom által pedig pozitívabb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatot kialakítani az ételekkel. Felismerve a jeleket tisztába kerülhetünk belső motivációnkkal és reálisabb döntéseket hozhatunk arról is, milyen étellel csillapítjuk éhségünket. Mindez pedig nem utolsósorban abban is segít, hogy megszabaduljunk a diéták és az étkezéssel kapcsolatos szorongások terhétől, és újra élvezzük az evést mint természetes és örömteli tevékenységet.

via

Exit mobile version