nlc.hu
Trend
A legritkább szemszín

Ez a legritkább szemszín a világon

A két legritkább szemszín csak rendkívül ritkán fordul elő, de van további két olyan árnyalat is, mellyel a Föld lakosságának csupán 1-2 százaléka rendelkezik.

A szem színét az íriszben  lévő pigmentek mennyisége és típusa határozza meg. Két fő pigment létezik: a melanin (barna) és a lipokróm (sárga). Ezeknek a pigmenteknek a kombinációja és koncentrációja hozza létre a különböző szemszíneket. A leggyakoribb szemszín a barna, az emberek mintegy 80 százaléka ilyen színű szemmel rendelkezik. De vajon melyik szemszín a legritkább?

Szemek

Illusztráció: Getty Images

„A vörös és az ibolya rendkívül ritka, és általában az albinizmusban szenvedő embereknél látható – mondta Dr. Jen Wademan optometrista a Glam.com-nak.  – Ezeken a kivételesen ritka színeken túl a legritkábban előforduló árnyalatok a borostyán, a szürke és a zöld. Becslések szerint a világ lakosságának körülbelül 5 százaléka borostyánsárga, kevesebb mint 1 százaléka szürke és 2 százaléka zöld szemű.”

A szakember hozzátette: bizonyos egészségügyi állapotok, gyógyszerek vagy traumák befolyásolhatják a szem színét. Egyes glaukóma elleni gyógyszerek megváltoztathatják az írisz színét, de a ritka gyulladásos állapotok is vezethetnek az írisz kivilágosodásához, mivel az elveszti a pigmentációt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top