nlc.hu
Trend
TVE-teszt: mérgező vegyszerek bugyikban

Sokkoló teszteredmény: mérgező vegyszereket mutattak ki bugyikban

Vigyázz, veszélyes hormonkárosító anyagok fordulhatnak elő az alsóneműkben!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egyedülálló nemzetközi együttműködésben végzett tesztje veszélyes, hormonkárosító biszfenol vegyületeket mutatott ki az alsóneműkben.

Minden 3. bugyi anyaga tartalmaz mérgező vegyszert és minden 10. az egészségre rendkívül káros mértékben

– derült ki a felmérésből.

Az egyesület 166 fehérnemű biszfenol tartalmát vizsgálták az osztrák VKI, a cseh Dtest és Arnika és a szlovén ZPS fogyasztói szervezetekkel közösen, egységes módszertan alapján, laboratóriumban. Az eredmények egyértelműek: az egészségünket károsító vegyi anyagok nem elhanyagolható mennyiségben vannak jelen ezekben a hétköznapi termékekben is.

A biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyszer a világon. Leggyakrabban polikarbonát műanyagok és gyanták összetevőiként használják, de adalékanyagként is alkalmazzák, például színtartósítóként a textíliákban, ruhákban, alsóneműkben. A biszfenol A-ról számos kutatás bizonyította, hogy már egész alacsony dózisban is felboríthatja a hormonrendszer működését, károsíthatja mind a női, mind a férfi termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatja a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet, és olyan hormonális zavarokért felelős, mint a korai serdülés, az elhízás, emellett a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelent.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a biszfenol-A a ruházatból az izzadságba beoldódik, és nem fér kétség a bőrön keresztüli felszívódás lehetőségéhez sem. A ruhaneműkre egyelőre mégsem vonatkozik biszfenol-tartalom korlátozás.

  • A tesztelt alsóneműk egyharmada (30 százalék), azaz minden 3. bugyi tartalmazott biszfenolokat (BPA, BPS, BPF).
  • Az összes minta 10 százaléka mutatott az emberi egészség védelmére meghatározott maximális mennyiséget bőven meghaladó biszfenol tartalmat, átlagosan 11 mg/kg biszfenolt (A maximális mennyiség 0,8 mg/kg!).
  • A nőknek szánt termékek 17 százaléka nagy mennyiségű biszfenolt tartalmazott. Ezek az alsóneműk túlnyomórészt műszálas anyagból készültek.

Inkább a pamutot válasszuk!

A teszteredmények szerint a műszálas alsóneműk növelik a biszfenolnak való kitettség kockázatát. Érdekesség, hogy a gyártó vagy a vásárlás helye, illetve a szín nem számít. Ha üzletben vagy online vásárolunk, ugyanúgy van esély a mérgező biszfenolokkal találkozni: ismert márkák termékeiben is előfordulnak, de van olyan olcsó üzletből származó termék, amiben viszont nem találtak.

A tesztadatok alapján tehát megállapítható, hogy a származás nem, csak az anyagösszetétel számít, és a magas pamuttartalmú termékek nagyobb valószínűséggel nem tartalmaznak biszfenolokat.

Összefogás a gyártók ellen

A Tudatos Vásárlók Egyesülete most azt szeretné elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek mérgező anyagok. Az egyesület vezeti a ToxFree Life for All elnevezésű nemzetközi projektet, mely az egészségkárosító anyagok (mint például a biszfenolok) kockázatait csökkentené. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top