nlc.hu
Trend
Akik elnyerték az ételfotózás Oscarját

A világ legízletesebb fotói: akik elnyerték az ételfotózás Oscarját

Mit keres egy polip a mosógépben? Melyik út vezet a húsgombóchoz a tészta-labirintusban? A világ legjobb ételfotói nem csak gyönyörűek, provokálnak, és közben elképesztően étvágygerjesztőek.

Egy szívhez szóló, mégis egyszerű pillanat nyerte el a világ egyik legnagyobb gasztronómiai fotópályázatának fődíját: öt idős kínai asszony közös falatozása lett a 2025-ös World Food Photography Awards abszolút győztese.

Az Idősek lakomája c. fotót a kínai Xiaoling Li készítette a Szecsuán tartományban található Shuangliu óvárosában. A kép először a Családi étkezések kategória első helyezését hozta el, majd végül a zsűri a pályázat legjobb képének választotta.

A képen látható hölgyek épp egy úgynevezett Sárkánykapu hadrendbe ülnek – ez egy kínai kifejezés arra, amikor a szomszédok összejönnek, hogy együtt egyenek, beszélgessenek. A híres szecsuáni tavaszi tekercset fogyasztják, és láthatóan nagyon jól érzik magukat. A közös étkezés a mindennapjaik része.

– meséli a fotós, Xiaoling Li.

Összesített győztes (és Food for the Family kategória, a Felix Project támogatásával). Egy kora tavaszi délutánon a kínai Sichuan tartományban, Shuangliu ősi városában öt idős, nyolcvanas éveiben járó hölgy ül együtt. Színes kabátokat és gyapjú sapkákat viselnek, és boldogan fogyasztják a híres sichuani „tavaszi tekercset”. Ez egy vékony házi készítésű tésztalap, mely uborkával, sárgarépával és apróra vágott újhagymával van töltve, zöld mustárral, sichuani borssal, piros olajjal, édes szósszal van meglocsolva, és szezámmaggal van megszórva. „Sárkánykapu alakzatot állítanak fel” – ez a kifejezés Kínában arra utal, amikor a szomszédok összegyűlnek beszélgetni, pletykálni és történeteket megosztani. (Fotó: Xiaoling Li/World Food Photography Awards)

NagydíjEgy kora tavaszi délutánon a kínai Sichuan tartományban, Shuangliu ősi városában öt idős, nyolcvanas éveiben járó hölgy ül együtt. Színes kabátokat és gyapjú sapkákat viselnek, és boldogan fogyasztják a híres sichuani tavaszi tekercset. Ez egy vékony házi készítésű tésztalap, mely uborkával, sárgarépával és apróra vágott újhagymával van töltve, zöld mustárral, sichuani borssal, piros olajjal, édes szósszal van meglocsolva, és szezámmaggal van megszórva. (Fotó: Xiaoling Li/World Food Photography Awards)

A verseny alapítója, Caroline Kenyon is méltatta a képet:

Ez a fotó tökéletesen jellemzi a korunkat. Öt idős hölgy, akik egyszerűen csak élvezik az ételt és egymás társaságát. Emlékeztető mindazoknak, akik falakat próbálnak emelni közénk. A színek, a kompozíció és az arckifejezések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a felvétel valódi örömöt sugározzon.

A kép készítője nemcsak a közel 2,5 millió forintos fődíjat vihette haza, hanem munkáját a londoni Mall Galériában is kiállítják, a legjobb 185 döntős fotóval együtt.

Képek a világ minden tájáról

70 országból közel 10 000 pályamű érkezett idén a World Food Photography Awards versenyére, ezek közül 25 kategóriában hirdettek győztest. A díjátadóra Londonban került sor, ahol a neves séf és gasztroíró, Yotam Ottolenghi jelentette be a nyerteseket. A zsűriben fotósok, séfek, étterem tulajdonosok, írók és képszerkesztők foglaltak helyet, akik nemcsak a képek szakmai színvonalát, hanem az azok mögött rejlő emberi történeteket is értékelték.

A díjazott fotók között találunk foodstylist mestermunkákat, modern újratervezést és hagyományos eljárásokat. Mind azt mutatja, hogy az étel nemcsak fizikai szükséglet, hanem kultúránk, közösségünk része is.

Bármilyen is legyen a világ, az étel mindig összeköt bennünket. A képek emlékeztetnek arra, hogy az étel termesztése, elkészítése és elfogyasztása univerzális élmény, amely közösségeket épít.

– fogalmazott Dave Samuels, a verseny főtámogatója.

Íme a győztes fotók:

16 fotó

 

Forrás: PetaPixel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.