
De: nem mindegy, mikor és miért teszed a tojást hideg vízbe – és az sem, mi lesz vele utána.
Az alábbiakban összeszedtük, mik az előnyei és hátrányai a „jéghideg vízbe dobom a forró tojást” módszernek, és hogyan csináld úgy, hogy se az állagnak, se az élelmiszerbiztonságnak ne ártson.
Miért tesszük hideg vízbe a frissen főtt tojást?
Ennek három fő oka van:
Megállítja a főzést. A tojás héja alatt még akkor is tovább készül, amikor már lekapcsoltad a gázt. Ha hideg vízbe teszed, gyorsabban hűl, így kisebb az esély a túlfőtt, gumis fehérjére és a zöldes szélű sárgájára.
Könnyebb lesz megpucolni. A hirtelen hőmérséklet-változás segíthet, hogy a héj alatti hártya enyhén elváljon a fehérjétől, így kevésbé szaggatod szét pucolás közben.
Kényelmesebb kezelni. Jeges vízben pár perc alatt annyira lehűl, hogy kézzel is meg tudod fogni, pucolni.
Ez tehát az érem egyik oldala – és főzés-technológiailag teljesen rendben van.
Mikor probléma a jeges vizes sokk?
A gond ott kezdődik, hogy sokan összekeverik a „gyorsan lehűtöm és azonnal megeszem” és a „lehűtöm és napokig tárolom” forgatókönyvet.
1. Ha hosszabb távra tárolnád a tojást
A hirtelen hőmérséklet-változás miatt a héj gyakrabban megrepedhet. Repedt héj esetén könnyebben juthat be víz – vele együtt pedig szennyeződés vagy baktérium is, ha a víz nem teljesen tiszta. Ez különösen akkor gond, ha a tojást napokig hűtőben szeretnéd tartani, nem pedig aznap megennétek. Élelmiszer-biztonsági ajánlások szerint a héjában főtt tojást 2 órán belül hűtőbe kell tenni, és nagyjából egy hétig biztonságos így fogyasztani. A repedt héj azonban ezt az időt lerövidítheti.
2. Ha koszos, bizonytalan minőségű vízbe teszed
Otthon jellemzően ivóvíz folyik a csapból – ez rendben van. De ha:
- kerti csap,
- kútvíz,
- vagy bármilyen kétes eredetű víz kerül a tálba,
- akkor a hirtelen lehűlés és esetleges repedések miatt felesleges kockázatot vállalsz. Ha hideg víz, akkor legyen tiszta,
- ivóvíz-minőségű.
3. Ha túl sokáig hagyod szobahőn a hűtés előtt
Akár jeges vízbe dobod, akár csak hideg csap alatt hűtöd:
A főtt tojás szobahőn 2 órán túl már nem biztonságos – különösen meleg konyhában.
Ha „ráér” lehűlni, közben beszélgettek, pakolgatsz, és a végén a tojások még mindig kinn vannak, az már ételbiztonsági szempontból nem oké.
Hogyan hűtsd le jól a főtt tojást?
Ha az a cél, hogy azonnal vagy még aznap megegyétek, nyugodtan használhatod a hideg vizes trükköt – néhány szabállyal:
- Forrón leöntöd a vizet, friss hideg csapvizet engedsz rá.
- Ha extra gyors hűtés kell, tehetsz bele pár jégkockát.
- 10–15 perc múlva már pucolhatod is.
Amit nem esztek meg rögtön, töröld szárazra, és tedd légmentesen zárható dobozban a hűtőbe.
Ha viszont tudod, hogy a tojásokat inkább tárolni fogjátok (húsvéti, karácsonyi előkészítés, nagyobb adag franciasaláta, rakott krumpli stb.):
- hagyd őket csak enyhén hűvös vízben lehűlni (nem jéghidegben), vagy
- öblítsd át röviden hideg vízzel, majd szárítsd meg, és mehetnek a hűtőbe.
Mikor hasznos igazán a jeges vizes fürdő?
Kifejezetten jó ötlet, ha:
- tojást azonnal pucolni szeretnél (majonézes tojás, tojáskrém, saláta),
- fontos, hogy ne főjön túl, és szép, élénk sárgája maradjon,
- kis mennyiséget főzöl, amit még aznap biztosan elfogyaszt a család.
Ilyenkor:
- tiszta, ivóvíz-minőségű vizet használj,
- csak addig jegelgesd, míg kezelhető nem lesz,
- utána pucold meg és fogyaszd frissen, vagy hűtve, 1–2 napon belül.
Tehát nem igaz, hogy semmikor, semmilyen körülmények között ne tedd hideg vízbe a forró főtt tojást – a konyhák nagy részében pont így készül a „szép, könnyen pucolható” tojás. Az viszont igaz, hogy nem mindegy, mennyire hideg a víz, mennyire repedezik meg a héj, és hogy azonnal megeszitek-e, vagy napokig tárolnád őket.
Ha tiszta vízzel dolgozol, nem hagyod hosszasan szobahőn, és ésszel választod meg, mikor jeges, mikor csak hűvös vízbe teszed, akkor a főtt tojás marad finom, biztonságos és jól pucolható – drámai tiltások nélkül is.
Fotó: illusztráció, Getty Images