nlc.hu
Trend

Ezért ne tedd soha a forró főtt tojást hideg vízbe

Sok receptben azt olvasni, hogy a keményre főtt tojást főzés után azonnal jeges vagy nagyon hideg vízbe kell dobni, hogy könnyebb legyen pucolni, ne főjön túl, és ne zöldüljön be a sárgája. Valóban: a hideg vizes sokk klasszikus konyhai trükk.
tojás, fotó: Getty Images

De: nem mindegy, mikor és miért teszed a tojást hideg vízbe – és az sem, mi lesz vele utána.

Az alábbiakban összeszedtük, mik az előnyei és hátrányai a „jéghideg vízbe dobom a forró tojást” módszernek, és hogyan csináld úgy, hogy se az állagnak, se az élelmiszerbiztonságnak ne ártson.

Miért tesszük hideg vízbe a frissen főtt tojást?

Ennek három fő oka van:

Megállítja a főzést. A tojás héja alatt még akkor is tovább készül, amikor már lekapcsoltad a gázt. Ha hideg vízbe teszed, gyorsabban hűl, így kisebb az esély a túlfőtt, gumis fehérjére és a zöldes szélű sárgájára. 

Könnyebb lesz megpucolni. A hirtelen hőmérséklet-változás segíthet, hogy a héj alatti hártya enyhén elváljon a fehérjétől, így kevésbé szaggatod szét pucolás közben.

Kényelmesebb kezelni. Jeges vízben pár perc alatt annyira lehűl, hogy kézzel is meg tudod fogni, pucolni.
Ez tehát az érem egyik oldala – és főzés-technológiailag teljesen rendben van.

Mikor probléma a jeges vizes sokk?

A gond ott kezdődik, hogy sokan összekeverik a „gyorsan lehűtöm és azonnal megeszem” és a „lehűtöm és napokig tárolom” forgatókönyvet.

1. Ha hosszabb távra tárolnád a tojást

A hirtelen hőmérséklet-változás miatt a héj gyakrabban megrepedhet. Repedt héj esetén könnyebben juthat be víz – vele együtt pedig szennyeződés vagy baktérium is, ha a víz nem teljesen tiszta. Ez különösen akkor gond, ha a tojást napokig hűtőben szeretnéd tartani, nem pedig aznap megennétek. Élelmiszer-biztonsági ajánlások szerint a héjában főtt tojást 2 órán belül hűtőbe kell tenni, és nagyjából egy hétig biztonságos így fogyasztani. A repedt héj azonban ezt az időt lerövidítheti.

2. Ha koszos, bizonytalan minőségű vízbe teszed

Otthon jellemzően ivóvíz folyik a csapból – ez rendben van. De ha:

  • kerti csap,
  • kútvíz,
  • vagy bármilyen kétes eredetű víz kerül a tálba,
  • akkor a hirtelen lehűlés és esetleges repedések miatt felesleges kockázatot vállalsz. Ha hideg víz, akkor legyen tiszta,
  • ivóvíz-minőségű.

3. Ha túl sokáig hagyod szobahőn a hűtés előtt

Akár jeges vízbe dobod, akár csak hideg csap alatt hűtöd:

A főtt tojás szobahőn 2 órán túl már nem biztonságos – különösen meleg konyhában. 

Ha „ráér” lehűlni, közben beszélgettek, pakolgatsz, és a végén a tojások még mindig kinn vannak, az már ételbiztonsági szempontból nem oké.

Hogyan hűtsd le jól a főtt tojást?

Ha az a cél, hogy azonnal vagy még aznap megegyétek, nyugodtan használhatod a hideg vizes trükköt – néhány szabállyal:

  • Forrón leöntöd a vizet, friss hideg csapvizet engedsz rá.
  • Ha extra gyors hűtés kell, tehetsz bele pár jégkockát.
  • 10–15 perc múlva már pucolhatod is.

Amit nem esztek meg rögtön, töröld szárazra, és tedd légmentesen zárható dobozban a hűtőbe.

Ha viszont tudod, hogy a tojásokat inkább tárolni fogjátok (húsvéti, karácsonyi előkészítés, nagyobb adag franciasaláta, rakott krumpli stb.):

  • hagyd őket csak enyhén hűvös vízben lehűlni (nem jéghidegben), vagy
  • öblítsd át röviden hideg vízzel, majd szárítsd meg, és mehetnek a hűtőbe.

Mikor hasznos igazán a jeges vizes fürdő?

Kifejezetten jó ötlet, ha:

  • tojást azonnal pucolni szeretnél (majonézes tojás, tojáskrém, saláta),
  • fontos, hogy ne főjön túl, és szép, élénk sárgája maradjon,
  • kis mennyiséget főzöl, amit még aznap biztosan elfogyaszt a család.

Ilyenkor:

  • tiszta, ivóvíz-minőségű vizet használj,
  • csak addig jegelgesd, míg kezelhető nem lesz,
  • utána pucold meg és fogyaszd frissen, vagy hűtve, 1–2 napon belül.

Tehát nem igaz, hogy semmikor, semmilyen körülmények között ne tedd hideg vízbe a forró főtt tojást – a konyhák nagy részében pont így készül a „szép, könnyen pucolható” tojás.  Az viszont igaz, hogy nem mindegy, mennyire hideg a víz, mennyire repedezik meg a héj, és hogy azonnal megeszitek-e, vagy napokig tárolnád őket.

Ha tiszta vízzel dolgozol, nem hagyod hosszasan szobahőn, és ésszel választod meg, mikor jeges, mikor csak hűvös vízbe teszed, akkor a főtt tojás marad finom, biztonságos és jól pucolható – drámai tiltások nélkül is. 

via

Fotó: illusztráció, Getty Images

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top