nlc.hu
Trend

Mováció munkavállalóknak

Motivált munkavállalót szeretnél? Adj lehetőséget neki a fejlődésre!

Az embert természeténél fogva hajtja előre a fejlődés, nincs ez másképp a munka világában sem: a fejlődési lehetőség a munkahelyen erős motivációt jelent számukra.

A munkahelyeknek jelenleg a járvány miatt új kihívásokkal kell szembenézni a munkavállalók motiválásának területén is, hiszen a home office térnyerése miatt nehezebb elérni az alkalmazottakat a motivációs törekvésekkel. Otthon könnyebben elterelődik a figyelmünk, elveszítjük szem elől, hogy közös célért dolgozunk a munkatársakkal, így a motivációs eszközökre is ráfér az átalakulás. Mivel a dolgozók hatékonysága és kreatív ötletei viszik előre a céget, így ezzel a problémával érdemes kiemelten foglalkozni, ha alkalmazottaid vannak, mert a vállalat sikere múlhat rajta.

Hogyan motivál a jó vezető?

A The 7 Key Trends Impacting Today’s Workplace című tanulmányban azt vizsgálták, mitől lesznek az alkalmazottak motiváltak és a cég iránt elkötelezettek. A felmérésben több mint 500 cég 200 ezer munkavállalója vett részt a kérdőív kitöltésével. Az eredményben azt találták, hogy bár a pénz és a juttatások természetesen az elsők között vannak, a legfontosabb mégis a kollégákhoz fűződő viszony, szakmai fejlődési lehetőségek és a vezetők elismerése, ha motivációról van szó. Ezek alapján gyakorlati tanácsokat is megfogalmaztak a kutatók menedzsereknek és cégvezetőknek, akik szeretnék hatékonyan motiválni az alkalmazottakat.

Őszinteség, tisztelet, támogatás

A rossz vezető az egyik első ok a motivációvesztésben az alkalmazottak között. Ha nincs meg a vezető részéről az alkalmazottak felé a tisztelet, őszinteség, támogatás és egyenes, egyértelmű kommunikáció, akkor az alapok hiányoznak ahhoz, hogy motiválni tudja a munkavállalókat. Ha viszont olyan ember vagy, akinek jó dolgozni, akkor az alkalmazottaid minden erőlködés nélkül motiváltak és lojálisak lesznek.
Számít a pénz

Nem szabad elfelejteni, hogy a munkavállaló elsősorban azért dolgozik ennél a cégnél, mert kap érte fizetést. Természetesen rengeteget számítanak az egyéb területeket érintő motivációs eszközök is, ám fontos része az életünknek a pénz. A cég, ahol az alkalmazottak előtt ott van a lehetőség, hogy emelkedni fog a bérük és különböző juttatásokat biztosít a munkavállalóknak mellé – legyen az egészségügyi vagy egyéb támogatás –, az határozottan megalapozza a dolgozók belső motivációját.

Így leszel motivált munkaerő

A motivációhoz jó vezető kell (Kép: Getty Images)

Fejlődési lehetőségek

Victor Lipman, a How to Manage Difficult Employees című könyv szerzője szerint az egyik legerőteljesebb motivációs eszköz a vezetők kezében az, ha fejlődési lehetőségeket adnak a dolgozóknak a cégnél. Ha ugyanis a munkavállaló nem lát szakmai előremenetelt, egyéni lehetőségeket, nincsenek olyan pozíciók, melyek előrelépést jelentenének, akkor előbb-utóbb taposómalomban fogja érezni magát és elveszti minden motivációját, ahonnan már csak egy lépés a kiégés. Az emberi természet olyan, hogy nemcsak túl akar élni, hanem sikeres szeretne lenni, ennek pedig a fejlődés elengedhetetlen része.

A fejlődési lehetőségek között fontos szerepet kapnak a továbbképzések, melyek segítségével a szakmájában lehet egyre jobb a dolgozó, de hasonlóképpen fontosak a nem szakmai tréningek, melyeken keresztül javíthat a munkahelyi élményen, ezáltal pedig az életminőségén. Ez utóbbiak közé tartoznak például a konfliktus– és stresszkezeléssel, asszertív kommunikációval, időgazdálkodással kapcsolatos képzések, melyeknek a munkahelyen épp úgy hasznát vesszük, mint a magánéletünkben. A járványhelyzet pedig elhozta az online tanfolyamok, továbbképzések, tréningek lehetőségeinek bővülését, amit érdemes kihasználni, hiszen így már otthonról, saját időbeosztása szerint, kényelmesen élhet a fejlődési lehetőségekkel a munkavállaló.

Pozitív visszajelzés

Egy embernek szüksége van arra az élet minden területén, hogy a környezetétől kapjon olyan pozitív visszajelzéseket, amik táplálják a lelkét és megerősítik abban, hogy hasznos, jó, amit csinál. Nem működik ez máshogy a munkahelyen sem: az alkalmazottak motivációjához elengedhetetlen az, hogy tudják, elégedett a főnök a munkájukkal. A pozitív visszajelzés lehet egy fél mondat is kávézás közben, vagy a meetingen megdicsérve a kollégák előtt, szinte mindegy, hogyan és hány ember előtt kap a munkavállaló elismerést, az biztos, hogy táplálja a motivációját és erősíti a kapcsolatát a céggel.

A dicsérettel nem kell fukarkodni, nem kopik el idővel, nem lehet túlhasználni, sőt, minél többször kap elismerést az ember, annál elkötelezettebbé válik, amire most még nagyobb szükség van, ezekben az időkben, amikor az embernek önmagából kell motivációt szereznie home office közben. A cég sikere múlhat azon, mennyire motiváltak az alkalmazottak, úgyhogy a pozitív visszajelzést bátran szórd két kézzel magad körül, és meglátod, megváltozik az alaphangulat is a cégben egy idő után.

Kérdezd meg, mit szeretne

A legegyszerűbb, ha motiválni szeretnéd a dolgozókat, ha megkérdezed őket, hogy mit szeretnének, mi lenne az, ami motiválná őket. És persze a kérdés után hallgasd is meg a kívánságukat, gondold át, mit lehet megvalósítani a javaslatokból és tanulj a mondanivalójukból, mert kirajzolódhat belőle egy-két olyan vezetői hiba, amin érdemes lehet javítani ahhoz, hogy motiváltabbak legyenek a munkavállalók.

Munkahelyi gondok:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top