TV-sztárok

Titkos tartalék produkciók A Dal elődöntőjében

A Dal 2014 harminc indulójának listáját sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy ne lenne változatos. Az ünnepélyes bejelentésen a köztévé Oláh Ibolya visszatérését emelte ki az évad nagy eseményeként, és az is kiderült, hogy még jöhetnek változások.
Titkos tartalék produkciók A Dal elődöntőjében

Titkos üzenet

Van valami kellemesen szórakoztató abban, amikor a műsorvezetők megpróbálnak titkot csinálni a nyilvánvalóból. Az elegáns óbudai szórakozóhelyen Gundel Takács Gábor és Harsányi Levente – utóbbi rengeteg „poénnal” fűszerezve – próbálta úgy felvezetni a lista felolvasását, mintha csak Oscar-borítékokat bontanának fel a kamerák előtt. Közben a bárpultnál ülve a Depresszió énekese mellettem kérte ki az italát, Cserpes Laura egy méterrel arrébb integetett csábosan az ismerőseinek, az ex-Megasztáros Szabó Leslie pedig csendesen, a háttérben meghúzódva várta, hogy végre színpadra szólítsák. Ha egy zenészt kiszúrtam a teremben – márpedig voltak páran –, az tuti, hogy az indulók között volt. De nem ették olyan forrón a kását!

Tartalékosok, előre!

Ahogy szinte minden sikeres produkció beharangozása esetében, A Dalnál is egy kis önfényezéssel kezdtünk. Rákay Philip elmondta, hogy idén dupla annyi, közel 450 dalt küldtek be nekik előzsűrizésre, mint tavaly, pedig még a nevezés feltételeit is szigorították, például a jelentkezőnek illett saját menedzsmenttel vagy kiadóval rendelkeznie, esetleg egy korábbi kiadott lemez sem jött rosszul. Rákay szerint ezzel a módszerrel lehetett kiszorítani az önjelölt dalnokokat, én pedig örültem, hogy az előzsűri hallójáratait így nem mérgezték meg holmi amatőr, sikerre és kiugrási lehetőségre váró bandák dalpróbálkozásai. Az előzsűri nem harminc, hanem harmincöt dalt választott ki, mivel szükség van öt tartalékosra is, ha esetleg kiderül, hogy valamelyik induló dalát mondjuk a megadottnál egy héttel korábban játszotta az Alföld FM. Állítólag már tavaly is a tartalékosok közül került ki két-három induló. Persze az öt vészhelyzetre eltett produkció nevét az eseményen nem olvasták fel.

Egyszer lent, aztán fent

Miután Class FM-esként és Dal zsűritagként Csiszár Jenő beavatott bennünket rádiója bátor műsorpolitikájába („amelyik dalt a nézők szeretni fogják, azt mi is játsszuk majd”), következett a harminc dal előadóinak felolvasása, és akit a pontos lista érdekel, az alábbi linken megtekintheti dalszerzőstül, szövegíróstul, angol és magyar címestül. Ahogy Gundel Takács Gábor és Harsányi Levente sorra olvasta fel az indulók nevét, ők meg lassacskán felszivárogtak a színpadra, egy idő után az a furcsa helyzet állt elő, hogy nagyjából ugyanannyian nyüzsögtek fent, mint a terem többi részében összesen. De ez már így szokott lenni, ha harminc zenés produkciót hívnak egyszerre egy színpadra. Az induló nevének felolvasása után egy rövidke részletet a dalából is bejátszottak, de ennyi alapján talán korai volna messzemenő következtetéseket levonni.

Sok a TV2-es

Ami rögtön feltűnt, hogy a zsűri, valószínűleg ByeAlex tavalyi sikerén felbuzdulva, nem félt az ismeretlenektől, és bátran emelte be őket a mezőnybe. A harminc előadó közül tíz olyat (Honeybeast, Extensive, Bogi…) számoltam össze, akiknek a neve számomra semmit sem mondott, de ez lehet, hogy csak az én könnyűzenei elmaradottságomat bizonyítja. Az előzsűri bátran merített a tavalyi nevekből is, hiszen heten (Cserpes Laura, Radics Gigi, Kállay Saunders András, Pál Dénes, Vastag Tamás, Polyák Lilla és Rácz Gergő) már a 2013-as mezőnyt is erősítették. Fontos különbség, hogy Rácz Gergő ezúttal nem szólóban, hanem a Fool Moon banda tagjaként méretteti meg magát. A tavaly még zsűritagként részt vevő Rakonczai Viktor ezúttal dalszerzőként Polyák Lillát erősítette. Ami viszont feltűnő volt, hogy az X-Faktoros/Csillag születikes indulók vagy nem is neveztek az Eurovízióra (ezt nem hinném), vagy a Megasztár/Voice különítmény megalázó csapást mért rájuk (ez már valószínűbb). Az RTL-es tehetségkutatókból csak Lil C és Vastag Tamás maradt mutatóba, míg a Megasztár/Voice vonalat összesen tízen (Kállay Saunders András, Király Viktor, Oláh Ibolya, Radics Gigi, Gájer Bálint – a bandája, a Group’n Swing külön is indul – , Szécsi Saci és Böbe, Pál Dénes, Dér Heni, Hien, Szabó Leslie) képviselték.

Idén lesz kemény rock is

Az este egyik legnagyobb ovációját a Depresszió zenekar kapta, mivel sokakat meglepett, hogy egy kemény rockot játszó banda is bejuthatott egy alapvetően popzenei mezőnybe. A Mystery Gang nevezése is a szokatlan választások kategóriájába sorolható, én mégis leginkább annak örültem, hogy sok új név kaphatott bemutatkozási lehetőséget. A Dalok egy része szerencsére már fent van youtube-on, így aki nem akarja megvárni a január 25-ei első elődöntőt, már most elkezdhet velük ismerkedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top