TV-sztárok

Elhunyt Jonathan Crombie, akibe a fél világ szerelmes volt

Lesújtó hír, hogy 48 éves korában agyvérzésben elhunyt Jonathan Crombie, mindenki Gilbert Blyhte-ja, Anne Shirley szerelme, tinikorunk plátói fehér lovas hercege.

Nők ezreinek ő volt a nagy Ő

A hozzám hasonlóan harmincas éveit taposó nők számára Gilbert Blythe ikonikus figura volt, az Anna című sorozatot végtelenítve bírtuk nézni kamasz korunkban. Személy szerint engem és pár barátnőmet annyira elkapott Anne Shirley története, hogy még a ruhatárunkat is lecseréltük egy időben hasonlóra, mint az övé, amivel egyértelműen mi lettünk a fura lányok a gimnáziumban, de ez akkor egy cseppet sem érdekelt. Gilbert volt A Férfi, aki kitartó, mély érzésű, lángolóan szerelmes, mégis megbízható és hűséges. Pont olyan, amilyen férjet szerettünk volna mi is. Szomszéd fiús sármjával tényleg elhittük neki, hogy ilyen fiú létezik valahol a világban, és majd a mi kegyeinkért is ugyanúgy fog küzdeni, mint Gilbert tette a kissé szélsőséges, viharos Anne szerelméért.

Elhunyt Jonathan Crombie, akibe a fél világ szerelmes volt

Nem túl igazságos, hogy Jonathan Crombie-t csak egy szerepével azonosítom, bár nem vagyok ezzel egyedül, hiszen a kanadai színész az Anna-filmekben véste be magát az emberek – főleg a nők – emlékezetébe. Nők ezreinek levelei záporoztak hozzá sok évvel a sorozat befejezése után is, akik mind megtalálták benne a tökéletes lelki társukat.

Elhunyt Jonathan Crombie, akibe a fél világ szerelmes volt

Igazi szenvedélye a humor és a színház

Ahogy a testvérével, Jonathan Crombie testvérével készült interjúban olvasható, a színész és Gilbert karaktere nem is állt olyan messze egymástól, ő a valóságban is olyan melegszívű, nagylelkű és érzékeny volt, mint akit megformált a sorozatban. Mindemellett pedig még remek humora is volt, amit először 1998-ban egy kanadai sorozatban, a Comedy Now!-ban csillogtatott meg. Az improvizáció volt a szenvedélye, aminek igazi mesterévé vált az évek során. Az utóbbi években azonban leginkább a Broadway-en találkozhattak vele a nézők, illetve feltűnt a Férjem védelmében című sorozatban is.

Ironikus módon a színpadon a Benediction című darabban szerepelt utoljára, ami a halálról, fájdalomról és arról szól, hogy hogyan lehet túljutni egy szerettünk elvesztésén. Jonathanról a színpadi kollégái is csak csupa jót tudtak mondani, emberként és színészként is nagyra tartották. Úgy tűnt, szinte zavarba jött a nagy népszerűségtől, ami Gilbertként körülvette. Kedves, szeretetre méltó és elkötelezett volt, akivel jó volt csak úgy együtt lenni, beszélgetni filmekről és politikáról, vagy csak csendben üldögélni mellette.

Elhunyt Jonathan Crombie, akibe a fél világ szerelmes volt

Busszal tér nyugovóra Jonathan Crombie

Ha mindettől pedig még mindig nem esett volna szerelembe a színésszel minden nő, akkor a szerénysége még inkább vonzóvá tette. Jonathantól ugyanis távol állt minden sztárallűr, az őt övező rajongás sem tudta kibillenteni az értékrendjéből. Például nem volt hajlandó repülőre ülni Toronto és New York között, pedig sokszor meg kellett tennie ezt a távot, de ő inkább mindig busszal ment. Egyrészt azért, mert felesleges pénzkidobásnak tartotta a repülést, másrészt pedig érdekelték a buszon vele együtt utazó emberek. Élvezte a társaságukat, elbeszélgetett bárkivel, kikérdezte utazótársait az élettörténetükről, és minden ilyen utazás után úgy érezte, hogy számtalan érdekes sztorival, karakterrel gazdagodott. Épp ezért döntött úgy a család, hogy a hamvait is busszal szállítják haza New Yorkból Torontóba, megadva neki az utolsó út tiszteletét.

Elhunyt Jonathan Crombie, akibe a fél világ szerelmes volt

Nézd meg Gilbert Blythe és Anne Shirley legjobb pillanatait:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top