Újabb petíciót írtak alá a színészek, ezúttal Eszenyi Enikő bocsánatkérését hiányolják

nlc | 2020. Március 24.
A színészek értékelik, hogy Eszenyi Enikő visszalépett, de hiányolják a bocsánatkérést.

Eszenyi Enikőt sok támadás érte az elmúlt hetekben, ezért pár nappal ezelőtt úgy döntött, hogy visszavonja pályázatát, és nem lesz többé a Vígszínház igazgatója. A színésznő a mai napig nem érti, hogy miért most fognak össze ellene egykori kollégái, de úgy érzi, hogy igazságtalan az elmúlt időszak lejáratókampánya. A színházi dolgozók és színészek helyénvalónak tartják, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát, de ez a fejlemény nem elégséges – bocsánatkérést, beismerést szeretnének – írja a szinhaz.online.

Eszenyi Enikő (MTI/Biró István)

A Vígszínház elszerződött tagjai az alábbi közös nyilatkozatot tették közzé:

„Alulírottak, a Vígszínház egykori munkatársai, fontosnak tartjuk azt a lépést, amellyel Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát. Hiányoljuk ugyanakkor részéről a beismerés és a bocsánatkérés gesztusát. Megerősítjük, hogy kiállásunk és megszólalásunk nem politikai indíttatású volt, hanem morális és szakmai kérdés. Korábbi nyilatkozatunkkal a verbális erőszak és a hatalommal való visszaélés ellen léptünk fel, megosztva saját tapasztalatainkat.

Hangsúlyozzuk, hogy az általunk említett eseményekben nem Eszenyi Enikő volt az áldozat: a sérelmeket mi és kollégáink szenvedtük el. Mivel Eszenyi Enikő érdemben nem reagált azokra az állításokra, amelyeket az elmúlt időszakban nyilvánosságra hoztunk, általában pedig tagadta azokat, elengedhetetlennek tartjuk, hogy a fenntartó lefolytassa a már korábban elrendelt vizsgálatot.

Csak objektív vizsgálattal zárható le az a kérdés, hogy a Vígszínház volt és jelenlegi munkatársai által említett események jogilag is zaklatásnak minősülnek-e, hogy azok megengedhetők-e egy munkahelyen, egy színházban.

Mi azt állítjuk, hogy ez a viselkedés nem fogadható el, ártalmas, és véleményünk szerint nem elkerülhető, hogy ebben a kérdésben a Fenntartó is állást foglaljon. Meggyőződésünk, hogy a Fenntartó álláspontjának megismerése nemcsak a színházi szakma, de a színházszerető közönség számára is nélkülözhetetlen. Szorgalmazzuk ezért, hogy a Felügyelőbizottság független szakemberek bevonásával körültekintően folytassa le a Fenntartó által korábban elrendelt vizsgálatot.

Határozottan állítjuk, hogy önmagában az a tény, hogy Eszenyi Enikő visszavonta igazgatói pályázatát, nem oldja meg az ügyet.
A vizsgálat során mindenben állunk a bizottság és az általuk felkért szakemberek rendelkezésére,és készek vagyunk megosztani személyes tapasztalatainkat.

Emellett elengedhetetlennek tartjuk, hogy a vizsgálat eredményeit felhasználva, a szakmai szervezetek bevonásával egy olyan átfogó protokoll szülessen, amely elkerülhetővé, orvosolhatóvá teszi a munka során felmerülő abúzusokat. Állítjuk, hogy a korábbi zaklatási ügyek után létrehozott munkáltatói intézkedések és protokollok nem állták ki az idő próbáját, azok néhány kivételtől eltekintve igazoltan nem működtek hatékonyan.

A színházi szakma közös érdeke, hogy a művészi munkát oltalmazó jelzőrendszer mielőbbi felülvizsgálatának már most nekikezdjünk.”

Exit mobile version