nlc.hu
TV-sztárok

Kajak: aranyérmes lett Tótka Sándor

Kajak: Tótka Sándor aranyérmet, Csipes Tamara ezüstérmet szerzett

Csipes Tamara: rengeteg munkám van ebben.

Tótka Sándor szenzációs versenyzéssel aranyérmet szerzett a kajak egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyarja, Csizmadia Kolos negyedik lett a döntőben. Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka szinte kilőtt a rajtból, és az ott megszerzett előnyét végig tartva diadalmaskodott, írja az MTI.

Tótka Sándor, aranyéram

Az aranyérmes Tótka Sándor a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének eredményhirdetésen a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Sea Forest Kajak-kenu Pályán 2021. augusztus 5-én (Fotó: MTI / MTI Fotószerkesztőség / Kovács Tamás)

Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni –, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

Csipes Tamara ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpián, míg Kozák Danuta, aki a japán fővárosba a szám kétszeres címvédőjeként érkezett, ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedik lett.

A magyarok nem kezdtek jól, de aztán Csipes rákapcsolt, 250 méternél már a második helyen haladt, és ezt a pozícióját tartani tudta a táv második felében is. Bár megpróbálta támadni az új-zélandit, nem volt esélye, hogy utolérje.

Eközben a  Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka, Kozák 250-nél az ötödik helyen lapátolt, és a hajrában ezen egyet javítva negyedikként ért be, a dobogósoktól jócskán lemaradva.

„Rengeteg munkám van ebben”

– mondta Csipes Tamara, aki a könnyeivel küszködve és rendkívül boldogan nyilatkozott azt követően, hogy csütörtökön ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpián.

„Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett – kezdte a 31 éves versenyző, aki 2017 novemberében adott életet Olíviának. – Annyira örülök, hogy kaphattam egy lehetőséget azáltal, hogy két egység indulhat egy nemzetből egyesben. Eddig még soha nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, a tízfokos márciusban. Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége, ha ezt elszúrom, akkor egy totális idióta vagyok.”

Elárulta, hogy pályafutása során volt már olyan versenye, amelyben nem volt benne a szíve, a lelke, voltak olyan időszakai, amikor nem érdekelte az eredmény.
„De ebben most minden benne volt, minden, amit el lehet képzelni a földön, ezért is vagyok ennyire boldog. Mentálisan nem egyszerű helyzet az, hogy mindig mögötte vagy egy ötszörös olimpiai bajnoknak, akivel felnőttem és 18 éves korom óta versenyzek együtt – utalt Kozák Danutára. – Mindig mögötte vagy, mert hihetetlenül tehetséges kajakos, te pedig gyakran felteszed magadnak a kérdést, hogy jó, te vagy a második, de ezzel mit érsz? De most megkaptam a lehetőséget, hogy megmutassam: lehet, hogy én is érek valamit.”

Csipes úgy fogalmazott, az elmúlt hónapban önmagához képest is nagyon jól ment, ezért a negyediknél rosszabb helyezést kudarcnak érezte volna.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top