nlc.hu
TV-sztárok

Ma ünnepli 80. születésnapját Paul McCartney

Sorozatgyilkost is inspirált a ma 80 éves Paul McCartney

Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és Ringo Star - ezek a nevek a hetvenes években robbantak be a köztudatba, de ha ma az utcán megállítjuk a kétezres évek gyermekeit és felsoroljuk nekik, biztosan ők is csípőből rávágják, hogy The Beatles.

A The Beatles volt az első igazán ismert rock banda és rengeteg klasszikusuk mellett számos újítást hoztak a zenei világba. Paul McCartney, aki az énekért, a vokálért, a basszusgitárért és a zongoráért is felelős volt, ma ünnepli 80. születésnapját: az élete pedig annyi érdekességet tartalmaz, amelyet napestig lehetne sorolni.

Mielőtt befutott sztár lett volna, McCartney a helyi templom kórusába felvételizett és próbált volna szerencsét, de hiába, ugyanis kétszer is elutasították. Később kiderült, nem véletlenül. A zenész ugyanis valójában egyáltalán nem akart kórusénekes lenni, és szándékosan szerepelt rosszul a felvételin. Bár érthetetlen, hogy akkor miért futott neki harmadjára is: ez alkalommal állítása szerint már nem tudott olyan hamisan énekelni, ezért felvették.

Paul McCartney the beatles John Lennon

John és Paul, 1963. (Fotó: Fox Photos/Getty Images)

1957-ben találkozott John Lennonnal, akivel megváltoztatták egymás életét. Az angol előadók kezdetben liverpooli klubokban zenélgettek, majd felfedezte őket Brian Epstein és megalakult a The Beatles, amivel már az első években elképesztő népszerűségre tettek szert.

A The Beatles dalszerzői Lennon és McCartney voltak, akikről úgy hírlik, nem mindig voltak azonos hullámhosszon. Azt beszélik, afféle rivalizálás, szeretlek-gyűlöllek kapcsolatuk volt, melyben inspirálták és kiegészítették egymást. Ritkán szereztek közösen együtt dalt, és az együttes 1970-es feloszlásához egy kettejük közti vita vezethetett.  

Paul McCartney the beatles John Lennon

Paul MacCartney, John Lennon, Ringo Starr és George Harrison, 1966. (Fotó: Roger Viollet Collection/Getty Images)

Mivel a dalokat ketten szerezték, Paul kezdetben a zenekar romantikus balladáiért volt felelős, kezdve a máig rendkívül híres Yesterday-jel. „Olyan jól hangzott, hogy azt hittem, valaki már megírta” – mondta Paul a zeneszámról, aminek azóta több mint háromezer feldolgozása született.

Később új irányokat is kipróbált, többek között az R&B-t, majd az 1960-as évek végén megírta a White albumon megjelent, Helter Skelter című dalt, melyre azt mondják, az első hivatalosan rögzített heavy metal szám. Ez a szerzemény nemcsak Paul zenésztársait ihlette meg a nagy világban.

Amikor leérek, visszamegyek a csúszda tetejére. Ahol megállok, megfordulok és megyek egy kört. Amíg le nem érek” – kezdődik a ritmusos szám, mely a ma ismert heavy metál-dalokhoz hasonlóan egyszerű üvöltözésbe megy át a refrénnél. A ritmikája és a beleképzelt sztori miatt ez lett a híres sorozatgyilkos, Charles Manson himnusza is.

Ugyan Manson maga soha nem ölt a két kezével, de hívei megtették az ő parancsára, melyet úgy ért el, hogy állandó drogmámorban tartotta követőit. Elmondások alapján, amikor jöttek-mentek fel és le a szerek használatában, a Helter Skelter amolyan hipnotizáló mantrává vált a csoport számára, valamint az állítólag Istentől kapott küldetésükhöz hasonló szlogenné. Az egyik leghíresebb vérengzéssel beírták magukat a történelemkönyvekbe, amikor a hollywoodi rendező, Roman Polanski nyolc hónapos várandós feleségét, Sharon Tate-t és annak barátait hidegvérrel lemészárolták.

Paul McCartney the beatles John Lennon

Paul McCartney és Linda a gyerekekkel (Fotó: James Garrett/NY Daily News Archive via Getty Images)

Természetesen később megszólalt McCartney is, aki elmondta, hogy a Mansont elkábító zenéjének semmilyen alantas tartalma nem volt, melyre a szektavezér gondolt.  „Úgy döntöttünk, hogy a lehető leghangosabb, legdurvább rock számot akarjuk megcsinálni” – mondta Paul egy interjúban. A dalszövegek és az akkordok másodlagosnak tűntek. Az, hogy ez valakinek az elméjét ennyire elborítja majd, meg sem fordult a fejében.

Bár Manson tetteivel nem értett egyet a zenész, azt tudni lehetett róla, hogy ő maga is gyakran élt drogokkal. Előfordult, hogy letartóztatták kábítószer-birtoklás miatt, és nyíltan felvállalta azt is, hogy volt idő, amikor rendszeres fogyasztója volt az LSD-nek. Ennek az időszaknak már régen vége, és manapság az egészséges életmódot hirdeti. Nem csak az alkoholnak és drogoknak intett búcsút, hanem a húsfogyasztásról is lemondott. Első feleségével, Linda McCartneyval még egy vegán céget is alapítottak.  

Paul McCartney the beatles John Lennon

Paul McCartney a Fenway Parkban, 2022 június 7-én (Fotó: Barry Chin/The Boston Globe via Getty Images)

McCartney dallamai természetesen nem csak őrült gyilkosok fejébe másztak bele. Az összeesküvés-elméletet kedvelői is rengeteget foglalkoztak a The Beatles-taggal. A mai napig keringenek olyan pletykák, hogy McCartney valójában évtizedekkel ezelőtt, 1966-ban meghalt egy autóbalesetben, és azóta is csak egy hasonmása szerepel a nyilvánosság előtt. Ezt rengeteg kicsi részlettel, és koholt bizonyítékkal igyekeztek alátámasztani. Ezen a felvetésen alapul az is, hogy az elhíresült Abbey Road című albumukon szereplő fotó, amelyen az Abbey Road zebráján sétálnak át, célzás arra, hogy McCartney már nincs az élők soraiban. Ugyanis ő az egyetlen, aki mezítláb van a képen, ráadásul másként is lép, mint a többiek. Paul egy ideig mosolygott ezeknek és nem győzte hangsúlyozni, hogy márpedig életben van, sőt, 1993-ban kiadta a Paul Is Live (Paul életben van) című albumát. De ha ez nem lenne elég, a 80 éves sztár a mai napig vállal fellépéseket. A napokban például születésnapja alkalmából Bon Jovi-val, és Bruce Springsteen-nel is egy színpadon zenélt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top