nlc.hu
TV-sztárok

Érdekességek az 50 éves Jude Law-ról

50 dolog, amit nem tudtál az 50 éves Jude Law-ról

Ma ünnepli az 50. születésnapját az egyik kedvenc színészünk, így összegyűjtöttünk 50 érdekességet róla.

A karácsony koronázatlan királya, a fiatal Albus Dumbledore, dr. John Watson és a világ egyik legszexibb pasija: ez így mind egyben nem más, mint Jude Law. A most 50 éves színész azonban sokkal több egy szép arcnál: olyannyira, hogy simán össze tudtunk gyűjteni róla 50 érdekességet, amely nagy részét szerintünk még a legnagyobb rajongók sem tudtak a sztárról. Honnan kapta a nevét? Melyik filmjéért rajonganak a legtöbben? Hány gyereke van? És miket gyűjt a forgatásokról? Ezeket és még egy rakás más dolgot megtudhatsz, ha tovább olvasol!

Jude Law

Fotó: Emma McIntyre/WireImage

  1. Első nagyobb szerepével, A tehetséges Mr. Ripley-vel rögtön megnyerte a legrangosabb angol díjat, a BAFTA-t a legjobb mellékszereplő kategóriában, és még Golden Globe, illetve Oscar-díjra is jelölték
  2. Ne lepődj meg a tehetségén: mindig is színész akart lenni, de nem azért, mert színész családból jött. A szülei, Peter Robert Law és Margaret Anne Heyworth, mindketten tanárok voltak, sőt, Law szerint az apja volt London legfiatalabb igazgatója.
  3. Peter és Margaret mindketten árván nőttek fel, ennek ellenére – ugyan az életében később – lett egy nagymamája, az édesanyja rátalált a walesi szülőanyjára.
  4. Eredetileg a David Jude Heyworth Law-nak hívják. A David onnan jött, hogy a szülők a legjobb barátaikról akarták elnevezni a gyerekeiket: David az apja barátja volt, a nővérének pedig azt Andrea nevet adták az anyja barátnője után.
  5. Ezeket a keresztneveket viszont sosem használták: mindig is Jude-nak szólították a színészt, a testvérét pedig Natalie-nak.
    Jude Law

    Jude Law a szüleivel a Cold Mountain premierjén (Fotó: Jim Spellman/WireImage)

  6. A neve azonban sikeresen bajba sodorta 13 éves korában: a National Youth Music Theatre-höz csatlakozva rossz hálókörletbe került, mert a neve miatt azt hitték, lány. Jude egy szót sem szólt, de hamar lebukott, és mehetett át a fiúkhoz.
  7. Itt szerepelt először színpadon, olyan előadásokban, mint a József és a színes szélesvásznú álomkabát.
  8. 16 évesen otthagyta az iskolát, mert leszerződött a Families című brit szappanoperába.
  9. Ám nem mintha előtte olyan sűrűn ült volna az iskolapadban. Állítólag 14 évesen meglógott a suliból csak azért, hogy moziba mehessen. Lewishamből London belvárosába vonatozott, három filmet ledarált egymás után a Prince of Wales Moziban, majd hazament és úgy tett, mintha az egész napot tanulással töltötte volna.
  10. Jude mozis debütálása ugyan nem volt sikeres (a Shopping című bűnügyi filmet durván lehúzták a kritikusok), viszont egy dologért mégis megérte elvállalni a melót: itt ismerte meg első feleségét, Sadie Frostot.
    jude law

    Jude Law és Sadie Frost a Shoppingban (Fotó: Profimedia)

  11. Sadie tiszteletére magára tetováltatta a The Beatles Sexy Sadie dalának egy sorát a bal karjára.
  12. És ez nem az egyetlen kapcsolata az együttessel, hiszen a nevét részben a Hey Jude-ról kapta.
  13. Miért csak részben? Mert a nevét másrészről Thomas Hardy Jude the Obscure regénye ihlette.
  14. Még jó darabig a színpadon érvényesült inkább, így többek között a Les Parents Terribles című darabban, ahol ő volt az egyetlen tagja a szereplőgárdának, akit az előadás Broadway-változatára is meghívtak.
  15. A darab ekkor már Indiscretions néven futott, Jude pedig Tony-díj jelölést kapott az anyjával vérfertőző kapcsolatban lévő fiú alakításáért.
  16. Az Indiscretions mellett a Hamletért is jelölték Tony-ra, utóbbiért – az V. Henrikkel és az Anna Christie-vel együtt – Laurence Olivier díjra is jelölték, a Hamletért pedig megkapta a a legjobb Shakespeare-i előadónak járó Londoni Kritikusok díját.
  17. 1996-ban megszületett Sadie és Jude kisfia: Rafferty.
  18. Az elsőszülött fiú modellkedik, zenél és még a színészkedésben is kipróbálta magát – nem egyszer apja hasonmásaként az ő karakterének fiatalkori énjét alakította.
  19. Mikor a kis Raff 1 éves volt, Jude és Sadie összeházasodtak.
  20. A párosnak még két gyereke született: 2000-ben a lányuk, Iris, 2002-ben pedig a második fiuk, Rudy.
  21. Iris szintén befutott, modellként olyan márkák kampányaiban szerepelt, mint a Miu Miu, a Versace vagy a Marc Jacobs. 2021-ben pedig a Dior Beauty nagykövete lett.
    Jude Law

    Jude két gyerekével, Irisszal és Finlay-vel 2012-ben (Fotó: James Devaney/WireImage)

  22. Jude és Sadie pedig 2003-ban elváltak.
  23. A sztárt a házassága alatt Kate Moss felkérte, hogy legyen a lánya keresztapja. Azonban miután Kate és Sadie jó barátnők voltak, a válás után a modell minden keresztapai kötelezettség alól feloldotta a színészt.
  24. Visszatérve Law karrierjére: filmszínészként még sok csalódás érte – csak nem akart jönni a nagy áttörés –, ezért ő, Sadie, Jonny Lee Miller, Ewan McGregor és Sean Pertwee (aki szintén színész volt, csak ő nem futott be úgy, mint a barátai) megalapították a saját produkciós cégüket, a Natural Nylont. (A cég azóta megszűnt.)
  25. Jonny és Ewan egyébként is jó barátai Jude-nak: egy időben lakótársak voltak.
  26. A tehetséges Mr. Ripley végül nem véletlenül lett annyira áttörő, hogy elhozza a színész számára a várva várt elismerést, hiszen nem elég, hogy megtanult szaxofonozni a szerep kedvéért, de a hajós jelenetbe annyira beleélte magát, hogy egy bordája bánta.
  27. Jude egyébként megtartotta azt az inget, amit A tehetséges Mr. Ripley-ben viselt akkor, mikor Dickie-ként meggyilkolták. Ugyanígy megvannak azok a felsők is neki, amiket a Gattaca (1997) és az Éjfél a jó és a rossz kertjében (1997) című filmekben megölt karakterei hordtak.
    Jude Law

    Jelenet A tehetséges Mr. Ripley című filmből (Fotó: Profimedia)

  28. Dickie szerepe után 2002-ben szintén kapott Golden Globe-jelölést a legjobb mellékszereplő kategóriában az A.I. Artificial Intelligence-ért.
  29. Két évvel később már főszereplő kategóriában indult az Oscarért, a Golden Globe-ért és a BAFTA-ért a Cold Mountain című filmben nyújtott alakítása miatt.
  30. Ezután viszont egészen 2018-ig kellett várnia egy újabb jelölésre, amit végül Az ifjú pápáért zsebelt be. Oscarra vagy BAFTA-ra azóta sem jelölték, és az első BAFTA-ján kívül egyetlen díjat sem nyert meg, annak ellenére, hogy számtalan ikonikus szerepe volt azóta is.
  31. A legtöbb rajongója számára a legemlékezetesebb mégsem egy tipikus Oscar-film: a színész saját elmondása szerint a legtöbbször a Holiday miatt állítják meg az utcán.
  32. Tudtad, hogy a Holidayt két külön helyen vették fel? A belső jeleneteket Los Angelesben, a külsőket pedig Angliában, a színész pedig extra gyorsan barnul. Ezért ha megfigyeled, Jude a belső terekben egy picivel barnább, mint mikor kint áll a hóesésben.
    Jude Law

    Jelenet a Holiday című filmből (Fotó: Profimedia)

  33. Hasonlóan ikonikus például az Alfie vagy a Mesterdetektív remake-je – ezek voltak azok a filmek, melyeknek 1960-as években készült eredetijük feleltek azért, hogy Michael Caine-ből a ma ismert hatalmas sztár váljon.
  34. Jude számára előbbi produkció is inkább szerelmet hozott. Itt ismerte meg Sienna Millert, akivel 3 évig voltak együtt.
  35. Ugyan Law eljegyezte a színésznőt, a gyűrű nem jelenthetett neki túl sokat, miután megcsalta Siennát a gyerekei dadusával. Ekkor a férfi nyilvánosan bocsánatot kért a barátnőjétől, akivel még egy évig, 2006-ig húzták.
  36. 2008-ban volt egy rövid viszonya Samantha Burke modellel, amiből megszületett Jude negyedik gyereke, egy kislány, Sofia. Samantha egyébként akkor fedezte fel, hogy várandós, amikor már szakítottak Jude-dal.
  37. 2015-ben egy újabb nőtől, Catherine Hardingtól lett még egy kislánya (aki már azután jött a világra, hogy a szülei rég szétmentek).
  38. 2019-ben elvette a mostani feleségét, Phillipa Coant, 2020 szeptemberében pedig közös gyerekük született, aki Jude hatodik babája.
  39. Jude jóképűsége – ami valljuk be, az okozója a színész romantikus hullámvasútjának –abszolút objektív: számtalan „legszexibb férfiak” listán ért el előkelő helyezést az évek során, 2004-ben pedig őt kiáltotta ki a People magazin a világ legdögösebb pasijának.
  40. Ám nem mindig a helyes arcával érvényesül. A Dom Hemingway főszerepére például 13 kilót szedett fel, ehhez pedig napi 10 doboz kólát ivott.
  41. A film során fedezte fel, hogy ahogy idősödik, egyre inkább kopaszodik. Ez kiváló volt a karakterhez, Jude-ot viszont egzisztenciális krízisbe taszította. Ám amikor a forgatás után lefogyott, megkapta azt az önbizalomlöketet, ami azóta is tart, hogy elfogadja az öregedés tényét.
    Jude Law

    Jelenet a Dom Hemingway-ből (Fotó: Profimedia)

  42. Azt, hogy hogy néz ki, már egyáltalán nem bízza a szerencsére: heti ötször edzőterembe és bokszedzésekre jár.
  43. A színész akkora hatással volt a popkultúrára, hogy még egy dal is született róla. A Brand New nevű együttes írta Jude Law and a Semester Abroad címmel.
  44. A sztár maga viszont nem igazán foglalkozik a számmal. Elmondása szerint egyszer hallgatta meg, mikor kijött, azóta viszont már azt is elfelejtette, egyáltalán miről szólt.
  45. És persze az egyik kedvenc magyar rapperünket is megihlette a sztár, mikor művésznevet kellett választani: ezért járhatunk ma már Dzsúdló-koncertekre.
  46. De Jude saját maga is belekóstolt a zenei szférába, ám nem úgy, ahogy gondolnád: a Vampire Weekend Lord Ullin’s Daughter című számában elszavalta Thomas Campbell azonos nevű versét.
  47. Amilyen sokan rajonganak érte, annyira tud ő maga is fanboy lenni. Az ifjú pápát például kizárólag azért vállalta el, hogy Paolo Sorrentinóval dolgozhasson.
    Jude Law

    Jelenet Az ifjú pápából (Fotó: Gianni Fiorito/HBO)

  48. Bár elég sok nem mainstream produkcióban vett részt, Law nem ódzkodik a nagy blockbusterektől sem. Így láthattad őt Dumbledore-ként a Legendás állatok-filmekben, Yon-Roggként a Marvel Kapitányban, hamarosan pedig a Star Wars univerzumába is belép, csatlakozott ugyanis a Skeleton Crew nevezetű sorozathoz.
  49. Az MCU-ban, azaz a Marvel-moziuniverzumban egyébként majdnem 10 évvel korábban is felbukkanhatott volna: nagyon sokáig úgy volt, hogy ő lesz az antagonista, Aldrich Killian a Vasember 3-ban. A szerepet végül Guy Pearce kapta meg.
  50. Ugyanígy a DC világába is majdnem berobbant. Ő játszotta volna el Supermant egy 2001-es Batman Superman ellen filmben, amiben Colin Farrell lett volna Batman. A projekt végül sosem valósult meg.

(Forrás: IMDb, Biography, Factinate)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top