nlc.hu
TV-sztárok

Koncz Zsuzsa a magyar kormányról

Koncz Zsuzsa: „A rendszerváltást követően csak néhány évig volt demokráciának nevezhető kormányzás Magyarországon”

Az énekesnő szerint hazánkat az elmúlt 15 évben csak a teszetoszaság jellemezte.

Koncz Zsuzsa az rtl.hu-nak adott interjújában családja második világháborús történetéről, a most dúló háborúról, Kóbor János hiányáról, Berzsenyi gimnáziumos múltjáról és a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról is mesélt. 

Koncz Zsuzsa

Koncz Zsuzsa (Fotó: Olajos Piroska)

Zsuzsának németül és franciául is jelentek meg lemezei, emellett pedig 2001-ben megkapta a francia becsületrendet, ennek kapcsán került szóba a francia és magyar demokrácia összehasonlítása. 

A franciák a francia forradalom óta ismerik és gyakorolják a műfajt. Nekünk több mint kétszáz év hátrányunk van velük szemben. Itt mindenről megy a vita, döcögősen alakul a közös nevező, és aztán hogy azt be is tartsuk, még nehezebb. A rendszerváltást követően csak néhány évig volt nagyjából demokráciának nevezhető kormányzás Magyarországon. Feltehetően ez az idő kevés ahhoz, hogy igazi demokratikus hagyomány alakuljon ki – magyarázta az énekesnő, aki arról is szót ejtett, csalódott-e a rendszerváltásban, majd kitért a tanárok helyzetére Magyarországon. – A rendszerváltásban egyáltalán nem, csak abban, ami utána jött. Abban az oda-vissza teszetoszaságban, ami az elmúlt kb. 15 évet jellemzi, melyben szinte lehetetlen szilárd pontot találni. Felfoghatatlan, miért kell az oktatás, a tudás, a szellemi munka, egyáltalán a magyar értelmiség presztízsét tönkretenni. Mitől gondolhatja bárki is, hogy értelmiség nélkül boldogulhat egy ország?”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top