nlc.hu
TV-sztárok

Galambos Lajos kezelése a börtönben

A büntetés-végrehajtásnak nem okozna gondot Galambos Lajos oxigénpalackja

24 órában biztosítják a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását.

Tegnap reggel – gyorsított eljárás után – a bíróság elutasította Galambos Lajos halasztási kérelmét. A zenész egészségügyi problémák miatt kérte büntetése megkezdésének elhalasztását. 

„A másodfokú, jogerős ítélet alapján G. L. elítéltnek 2023. február 15. napján kellett volna jelentkeznie a szabadságvesztés büntetése letöltésére a BVOP felhívása alapján. A terhelt a védője útján 2023. január 30. napján kérelmet nyújtott be, amelyben a szabadságvesztés büntetés megkezdésére halasztást kért. A bíróság a végrehajtás megkezdésének a kérelem elbírálásig történő függőben tartása iránt intézkedett, ezért a terheltnek 2023. február 15. napján nem kellett a szabadságvesztés büntetés letöltését megkezdenie. A Budaörsi Járásbíróság, mint perbíróság, a kérelmet határidőben elbírálta, és 2023. február 28. napján határozatában elutasította, mivel annak törvényes oka nem áll fenn, így a halasztás nem engedélyezhető. A bíróság döntése nem végleges, az ellen fellebbezésnek van helye, azonban ez a börtönbüntetés megkezdésére halasztó hatállyal nem bír” – írták a közleményben.

Galambos Lajos

Fotó: Olajos Piroska

Galambos Lajos és az ügyvédje természetesen nem hagyják annyiban. A Frizbi pénteki adásában hosszabban is beszél a döntésről és a benne kavargó érzelmekről, most azonban a jogi képviselője nyilatkozott a történtekről. „A bíróság kirendelte az orvosszakértőt, aki szakkonzulenst is bevont maga mellé, mielőtt döntést hozott. A szakértői véleményt aztán beadták a bíróságnak, onnan pedig tovább küldték a büntetés-végrehajtásnak. Ebben azt fogalmazták meg, hogy a közvetlen életveszélyes állapot fennállását csak részben látják igazoltnak, és véleményük szerint ügyfelem betegsége a büntetés-végrehajtás keretein belül is kezelhető és orvosolható. Ez nem jogerős döntés, és természetesen fellebbezést nyújtunk be ellene. Ennek legfontosabb oka, hogy a szakértői vélemény személyes vizsgálat nélkül, a korábbi orvosi vizsgálatok eredményein alapulva született” – mondta a Blikknek dr. Csontos Zsolt ügyvéd. 

Galambos Lajcsi csütörtökön a Retro rádió Bochkor című műsorában is beszélt arról, hogy a börtönben nem tudnák megoldani az elhelyezését, mivel jelenleg is úgy néz ki a hálószobája, mint egy kórterem és oxigénpalackra is szüksége van. 

Az nlc megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, akik általánosságban válaszoltak a fogvatartottak egészségügyi állapotának ellenőrzéséről a bv-intézetekben.

Általánosságban elmondható, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet 24 órában biztosítja a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátását. Minden bv. intézetben működik orvosi rendelő, ahol orvosok, egészségügyi szakápolók dolgoznak, akikhez bármilyen egészségügyi problémával fordulhatnak a fogvatartottak. Komolyabb egészségügyi probléma esetén a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában vagy szükség esetén külső őrzéssel polgári egészségügyi intézményben kapják meg az ellátást az elítéltek

– írták kérdésünkre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top