nlc.hu
TV-sztárok

Stohl András érdeklődései

Tudtad? Ezek a szakmák érdekelték még a színészeten kívül Stohl Andrást

A Jászai Mari-díjas színművész, televíziós és rádiós műsorvezető egy teljes napját mutatja meg az Adom a napom című új spéci talkshow-ban a nézőknek és Geszti Péternek. András számára hosszú és rögös út vezetett az ismertséghez, de mint mondja, a családja nélkül biztosan nem sikerült volna elérnie a csúcsra.

Az 56 éves Stohl András a magyar színjátszás egyik fő alakja, a nevét kicsik és nagyok egyaránt ismerik. Bár temérdek darabban és műsorban láthattuk, kevesen tudják, hogy más szakmák is vonzották.

„Tény, nem az a színész vagyok, aki már óvodásként fő szavaló volt az ünnepeken. Édesapám gépészmérnök volt, édesanyám banktisztviselő. Apám vitt magával vadászni, az erdőt járva jutott eszembe, hogy zoológus leszek. A tévésorozat Petrocellije miatt a jogi pálya is vonzott, de a régészet is érdekelt. És mivel sráckoromban rögbiztem, úgy gondoltam, ha semmi nem jön össze, akkor a testnevelési főiskolára csak bejutok. A Vörösmarty Gimnázium általános tagozatára jártam, én voltam a suli ügyeletes jó feje, és így történt aztán, hogy a »drámaisok« megkértek: ugorjak be egy szerepre az egyik színészvizsgájukba, mert egyikük lebetegedett. Rossz voltam, de a drámatanár, Sugár Rózsa mégis látott bennem valamit. Ösztökélni kezdett a színművészeti felé, miközben felvettem fakultációnak a dráma szakot. A családban azon szurkoltunk, hogy ha bejutok a főiskolára, a híres Szinetár Miklós osztályába kerüljek, akinek még a tévében is adták az operettrendezéseit. Ne pedig a párhuzamos osztályt vezető, számunkra ismeretlen »Székely-Zsámbéki Gábor-hoz«. Még csak azt sem tudtuk, hogy Székely Gábor és Zsámbéki Gábor két ember. Akkoriban egyébként az volt a szokás, hogy a színművészeti főiskola a felvételi első fordulóját a drámatagozatos gimnáziumok esetében kihelyezte a gimibe. Na, onnan engem szépen ki is vágtak” – mesélte a színész, aki ezek után sem adta fel az álmát. 

Stohl András

Stohl András (Fotó: Viasat)

„Dafke mentem el a főiskolán rendezett első fordulóra is, az nem volt tilos a már kirúgottaknak sem. Az enyémet egy színész-tanár vezette, aki kérdezgetett a rögbiről, mutattam, hogyan játsszák, elmondtam egy beszédgyakorlatnak számító pár soros verset. Simán tovább engedett, éreztetve, hogy van helyem a pályán. Bármi következhet bármiből, de ami a startot illeti, az a színész-tanár lökte rajtam legnagyobbat a pálya felé” – mondta a műsorvezető, aki szerint mindez a szülei nélkül biztosan nem sikerült volna. Bár édesapja szigorúan fogta, András tudta, az ő érdekében teszi. Büszke volt a fiára, mint színész és mint vadász. Nem mindig mutatta ki egyből az érzéseit, másoknak viszont szívesen dicsekedett a gyermekével, és annak sikereivel.

Ha kíváncsi vagy arra, hogyan tölti egy napját Stohl András, kövesd élőben az Adom a napom mai epizódját itt is, az nlc oldalán, ha pedig még többre vagy kíváncsi, nézd 20 órakor VIASAT3-on az Adom a napom esti talk show-t, ahol Geszti Péterrel beszélgetnek egy jót. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top