Út a babáig Babám van
Szponzorált tartalom

Talpra állni szülés után: így lehetsz a leggyorsabban újra önmagad

Épp csak megszületett a babád, a tested még alakul, húzódik vissza a hasad, és leginkább úgy érzed magad, mint akin átment az úthenger. Legyél türelmes magaddal, elvégre egy emberi lényt hoztál a világra, kilenc hónapot nem lehet eltörölni két nap alatt. De azért tudsz tenni magadért, hogy mihamarabb újra önmagad legyél.

Pihenj!
Úgy pihenj, mintha ezt írta volna fel az orvos. A szülés a világ legnehezebb és leghosszabb edzéseként is felfogható. A csontjaid konkrétan elmozdultak a helyükről, az izmaid megnyúltak, az energiatartalékaid lemerültek. Adj időt magadnak a pihenésre, hogy beindulhasson a regenerálódás rendesen. Az első két héten ne foglalkozz semmivel, csak a babával és a saját pihenéseddel, minden mást bízz rá a férjedre, anyukádra, barátnődre, bárkire, aki tud segíteni.

Egyél!
Mégpedig rendesen egyél, ne most kezdj el diétázni, a testednek szüksége van a kalóriákra ahhoz, hogy felgyógyuljon a szülés okozta sokkból. Ha szoptatsz, akkor pedig pláne ne a kalóriákon gondolkodj, hanem inkább úgy állítsd össze az étrendedet, hogy egészséges alapanyagokat, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon.

Hidratálj!
A szervezeted épp most ürítette ki a mindenféle vízraktárait, gondolj bele, hogy a szülés során mennyi folyadék távozott belőled izzadság, vér, egyéb testnedvek formájában. Mindezt pótolni kell, ha gyorsan jól akarod érezni magad. Ráadásul a szoptatáshoz is szükség van extra sok folyadékra, úgyhogy a legjobb az, ha mindig tartasz egy literes palackot magad mellett, és azzal méred, hogy biztosan meglegyen a minimum 2 liter víz mindennap.

Sétálj!
A séta az a mozgás, amit egy héttel a szülés után is nyugodtan elkezdhetsz, sőt már a kórházban is hallhatsz olyat az orvosodtól, hogy mozgasd át magad a folyosón, és csoszogj el az egyik végéből a másikba. Persze először szép lassan kezdj bele, kell idő a testednek, ne tervezz nagy távokat, sétálj csak a ház körül, aztán majd növelheted a távolságot, amikor már a babát is lehet vinni magaddal. A friss levegő amúgy is jót tesz testileg és lelkileg is szülés után.

Tartsd a kapcsolatot a családdal és barátokkal!
A szülés utáni első pár hónapban nagyon megnehezítheted a saját dolgodat, ha elzárkózol a külvilágtól. Fogadd tárt karokkal a látogatókat, hívd fel őket, beszélgess velük bármiről, ami nem csak a babáról szól, mert a lelked egyensúlya ugyanolyan fontos, mint a testedé. Tartsd közel magadhoz a szeretteidet, és minél többször mozdulj ki otthonról.

Öltözz fel mindennap!
Könnyű beleesni abba a hibába, hogy egész nap pizsiben lófrálsz a lakásban, hiszen úgysem kell menned sehova az első hetekben. Azt gondolhatod magadban, hogy minek felöltözni, amikor úgyis tejes leszel, hiszen rád fog bukni a baba. De nincs igazad, a felöltözés kell a lelkednek, hogy embernek érezd magad. Ha tartod magad a reggeli rutinhoz, amiben a mosakodás és felöltözés is szerepet kap, akkor sokkal jobban egyben tudod tartani a napjaidat is.

Keresd más anyukák társaságát!
Könnyű a dolgod, hiszen az interneten már egyre több anyukás csoport van, ahova egy pillanat alatt tudsz csatlakozni és ismerkedni más anyákkal. Támogató rendszert jelentenek az életedben, velük aztán a legelvetemültebb félelmeidet és aggodalmaidat is ki tudod beszélni. Amíg nem kezdődik el a játszóterezős időszak, addig legalább így lehet anyukás társaságod.

Tűzz ki magadnak reális célokat!
Az nem reális cél, hogy két hét alatt lefogysz tíz kilót, vagy hogy a terhesség előtti nadrágjaidat előveszed szülés után egy héttel. Hónapokba is telhet, mire sikerül leadni a felesleges kilókat, ezért inkább kis lépésekben gondolkodj, mert különben folyton haragudni fogsz saját magadra.

Éld át mindennap a határtalan örömet!
Ne fókuszálj annyira a testedre és annak változásaira, mert még a végén elfelejtesz örömmel együtt lenni a kisbabáddal. Mindig tartsd észben, hogy azért változott meg a tested és az életed, mert úgy érezted, nem lennél teljes egy gyermek nélkül. Élvezd az időt, amit vele tölthetsz, még akkor is, ha épp két mérettel nagyobb nadrágban vagy kénytelen ringatni a babádat.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top