Utazás

10 csodálatos barlang, amit látnod kell

Kezdődik a nyár, ilyenkor jó érzés elbújni a nap elől mondjuk egy tízfokos cseppkőbarlangba. Megkerestük a legszebbeket hazánkban és a szomszédos országokban.
 Szállás, utazás, strandok – horvatorszag.lap.hu, minden, ami Horvátország!

10 csodálatos barlang, amit látnod kellA postojnai cseppkőbarlang, Szlovénia

Évi egymillió turista látogat el az olasz határtól alig 40 kilométerre található gigászi cseppkőbarlangba. Már a bejárat is lenyűgöző a barlang tátongó szája előtt tornyosuló predjamai barlangvárral, de az igazi csodák odabent várnak. A 21 kilométernyi feltárt járatból 5200 látogatható, és a bámészkodásunkat egy jól kiépített barlangi kisvasút segíti.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellBaradla-barlang, Aggtelek, Magyarország

Egy ideje már esküvőket is tartanak Észak-Magyarország leghíresebb cseppkőbarlangjában, ahol a látványos cseppkövek és a termek is szellemes fantázianeveket (Csillagvizsgáló, Tükörterem, Hangversenyterem…) viselnek. Egy- és kétórás túra keretében kelhetünk át patakokon és ösvényeken, a rövidebb egy megvilágított úton zajlik, a hosszabb azonban már kicsit kalandosabb.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellDobsinai-jégbarlang, Szlovákia

Hossza és mélysége miatt Európa legnagyobb jégbarlangjai közé sorolják. A jég vastagsága helyenként 25 méternél is több. A megtekinthető útvonal kb. fél kilométer hosszú, és fél óra alatt lehet végigjárni. A barlang azért is egyedülálló, mert hiába fekszik alacsonyan, a jég mégis megmarad benne, amit a speciális formájának köszönhet: a barlang a bejárattól folyamatosan lefelé lejt.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellMiskolctapolcai barlangfürdő, Magyarország

Nem épp a hagyományos barlangászoknak ajánljuk, de ettől még egyedülállóan szép és több száz éve népszerű a miskolctapolcai barlangfürdő, ami a modern aquaparkok, a régimódi gyógyfürdők és a csodaszép barlangok csodás keveréke. A sárkányfejekből ömlő víz látványos, a hely megvilágítva pedig egyenesen lélegzetállító. Ha pedig elegünk lesz a barlang félhomályából, a fürdés egy kinti medencében is folytatható.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellHinterbrühli tavas barlang, Ausztria

Alsó-Ausztria déli részén található ez a páratlan természeti képződmény, Európa legnagyobb föld alatti tava. Vezető segítségével csónakkal közelíthetjük meg a helyszínt. A hatvan méterrel a föld alatt található tó 6200 m2-nyi területű, az itteni barlangjáratok pedig pazar látványt nyújtanak. A tavat hét forrás táplálja, természetes lefolyóval azonban nem rendelkezik, így a vizet szivattyúval vezetik el innét.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellSzemlő-hegyi-barlang, Magyarország

Budapest azon kevés fővárosok egyike a nagyvilágban, ahol barlangok találhatók. A Szemlő-hegyi-barlangra például 1930-ban bukkantak rá, és azóta 2200 méteren feltárták, de csak egy része látogatható. A falakat borító borsókőkiválások és gipszkristályok gyönyörűek, a hely pormentes levegője pedig jó gyógyír a légzőszervi panaszok ellen.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellA Valea Rea-barlangrendszer, Románia

Ez a 21 kilométer hosszú barlangkomplexum Európa egyik legnagyobb föld alatti alagútrendszere, ahol rekordmennyiségű, 37 (!) fajta ásvány fedezhető fel a létező legkülönfélébb formákban. A többséget mégsem ez, hanem a 82 méter magas föld alatti vízesés érdekli leginkább, de sajnos rossz hírünk van: a barlang csak tudományos célokkal látogatható.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellAz Odesszai-katakombák, Ukrajna

Odessza városát javarészt a város alól bányászott kövekből építették, és a bányászat eredményeként hatvan méter mélységig háromszintnyi folyosórendszer lapul a város alatt, amit jó ideje már csak katakombáknak hívnak. Csak egy kis része nyitott a turisták előtt, ahol a Partizán Dicsőség Múzeuma található. A többi sincs ugyan lezárva, de nem javasolják a látogatásukat, ugyanis nem teljesen térképezték fel, nem biztonságosak és több kalandor turista is veszett már el odalent.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellA Rajko barlangja, Szerbia

Mivel a Kelet-Szerbiában található barlangot a Rajko folyó alakította ki, a levegő nedvességtartalma mindig 100 százalékos. A 2300 méteres hosszából (ezzel Szerbia leghosszabb barlangja) 1400 métert látogathatnak a turisták. A helyet egy folyóbarlang, valamint egy tavaszi barlang alkotja, és rengeteg gyönyörű kőképződmény található benne. A csoportosulásoknak olyan fantázianeveket adtak, mint az alvó medve, az egyiptomi hercegnő vagy a csiga.

10 csodálatos barlang, amit látnod kellA Medve-barlang, Románia

Az 1975-ben felfedezett Medve-barlang nevét a benne talált tucatnyi medvecsontvázról kapta, melyek közül egy teljesen épen megmaradt. A hely másfél kilométer hosszú, és teljes egészében bejárható. A karsztvilág gyönyörű csodákat alkotott itt a föld alatt: megkövesedett zuhatagok, orgonák, képzeletbeli lények és sok más gyönyörűség tárul itt a kíváncsi turisták szeme elé.

Kövess minket a Twitteren is!

https://twitter.com/nlcsztarok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top