Utazás

Az ősz ezernyi színe és íze Dél-Csehországban

Érdemes-e egy novemberi hétvégén Dél-Csehországban kalandozni? Megéri-e kibújni a csigaházunkból, és eldugott városkákban, meghitt sikátorokban nézelődni, tóparton sétálgatni, kürtős kalácsot és forralt bort kóstolgatni, élvezve az utolsó verőfényes napokat és a hangulatos estéket? Mi erre határozott igennel tudunk felelni... Dél-Csehország őszre is tartogat kellemes meglepetéseket.
Őszi barangolás MeissenbenA szerzőről:
Gellért Tünde
a Cafeblog Egy csepp Európa című blogjának szerzője. Az öreg kontinens országait járja, olvasóinak pedig hasznos és gyakorlatias útinaplót ad, legyen szó egy eldugott kis német faluról vagy a legnépszerűbb nagyvárosokról. Szeptember óta a szerző teljesen új írásaival a Nők Lapja Cafén is találkozhattok!  

Kozmopolita város egyedülálló hangulattal

Délután érkezem meg az 1992-ben az UNESCO világörökségi listájára felvett Český Krumlovba, elhelyezkedem a szálláson, és sétára indulok a kizárólag műemlék házakból álló városkában. A Moldva itt egy nagy kanyarulatot ír le, így közrefogja a gótikus, reneszánsz és barokk épületeket. Mivel ez a kanyarulat már évszázadokkal ezelőtt beépült, nincs egyetlen modern rész sem, és ez egyedülállóan ritka dolog. A folyón néhány híd ível át, az egyik pedig egyenesen Csehország második legnagyobb, sziklán magasodó várába vezet.

Hogyan jutunk el Dél-Csehországba?
Autóval Ausztrián keresztül az M1-es és az A4-es autópályán, majd az E49 úton České Budějovicéig. Vonattal bécsi átszállással (Bécsig kiránduló menettértivel 25 euró, onnan 31 euró retúr) vagy Linzen keresztül (83 euró oda-vissza).

Felsétálva a macskaköves utcákon a vártoronyhoz, elcsodálkozom, hogy milyen sok turistacsoport menetel még mindig rendületlenül az idegenvezető után. Főszezonban zsúfolásig megtelik a város, a buszparkolóban is alig lehet helyet találni, különösen sokan érkeznek Ázsiából. A várat megtekinteni belülről csak csoportosan, helyi vezetővel lehet, két nagy útvonaltervet választva áprilistól október végéig. A kilátó terasza azonban nap közben ilyenkor is nyitva áll, és nagyon szép fotókat készíthetünk innen az óvárosról. Megér egy sétát a hangulatos park is, ahol megcsodálhatjuk a vadászkastélyt, előtte a szabadtéri színpad forgó nézőterét, tovább sétálva az őszi színekben pompázó kis erdő felé pedig felfedezhetjük a fák között megbújó tavat. A levegő csodálatosan tiszta és az idő kellemes.

Megnézem
Összes kép (1)

Már besötétedik, mire visszaindulok az óváros felé. Hamar nyilvánvalóvá válik számomra, hogy itt még egy novemberi hétköznapi estén sem kihaltak az utcák. A hangulatosan megvilágított girbegurba utcácskákban és sikátorokban nutellás kürtős kalácsot, puncsot, forró csokit és forralt bort kínálnak abszolút megfizethető árakon, megéri betérni a kis kávézókba finom süteményekre vagy az éttermekbe könnyű vacsorára (a kacsasültet melegen tudom ajánlani).

Másnap a délelőttöt óvárosi sétával töltöm (a csodálatos, gótikus Szent Vitus-templom és a kilátóterasz megtekintésével), majd bemerészkedem a kicsiny Viaszfigura Múzeumba, amely a főtértől néhány lépésnyire, egy reneszánsz épületben található. Itt lehet találkozni II. János Pállal, Teréz anyával, Václav Havellal, Mick Jaggerrel, és jelenetek láthatók a cseh középkorból is.

Moldva-parti séta és a tavak városa

Szállásajánlat az őszi időszakban:
Kétágyas szoba egy éjszakára egy négycsillagos hotelben 56 és 62 euró között mozog.

Menetrend szerinti busszal indulok tovább České Budějovicébe, ahol a főtér melletti utcában szállok meg, a négycsillagos Malý Pivovarban. Nyáridőben ide hallatszana a Sámson-kút csobogása, novemberben természetesen már csak víz nélkül látható a szökőkút. A tér és az óváros többi nevezetessége (Fekete-torony, dominikánus kolostor, árkádos épületek) azonban így is kellemes látvány, és a hokistadionban részünk lehet egy izgalmas mérkőzésben is. A Moldva partján jólesik egy séta, a sörözőkben, kávézókban, kis üzletekben gyorsan elszalad az idő.

Megnézem
Összes kép (1)

Másnap kirándulok Třeboňba, amely a Lužnice folyó partján található, és a tavak városának is nevezik. Itt ugyanis több folyó és tó találkozik, köztük a legnagyobb halastó az első birtokosok, a Rožmberkek nevét viseli. Ők építtették a gótikus, reneszánsz és barokk stílusjegyeket is hordozó kastélykomplexumot is. A parkjában páva sétálgat, hétvégén íjászkodni is lehet, és gyönyörködhetünk a faóriásokban és cserjékben.

Megnézem
Összes kép (1)

Hasznos linkek
Mindent Csehországról
Utazás Csehországba
Cseh fürdővárosok
Szállások
Magyarok Csehországban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top