Utazás

10 hely, ahol mindig karácsony van

Sokan már attól is falra másznak, hogy november első napjaiban kipakolják a műfenyőket a plázákban dekoráció gyanánt. Mi lenne velük, ha egy olyan helyen kellene élniük, ahol egész évben tart a karácsony?
10 hely, ahol mindig karácsony van


1. Rothenburg – Németország

Így készül a karácsonyi pulyka

A gyerekeknek azt szokták mondani, hogy Rothenburg Németország karácsonyfővárosa. Az ott élő 11 ezer ember már megszokta a hatalmas érdeklődést, hiszen évente 1,5 millióan látogatnak el a városba. Többségük a karácsony előtti hónapokban érkezik, pedig a városban egész évben karácsony van, ott kaphatók a legkülönlegesebb díszek, füstölők, mécsesek, gyertyák és mindenféle egyéb kiegészítők. A helyi Karácsony Múzeumban sok érdekesség van, ahogyan a világhíres Käthe Wohlfahrt üzletlánc karácsonyi faluja is felejthetetlen élmény, nyáron állítólag a hangulat is különleges.

10 hely, ahol mindig karácsony van

2. Santa’s Village – New Hampshire, Egyesült Államok
Egész évben nyitva, így bármelyik hónapban átélhetik a gyerekek és a felnőttek is a karácsonyt. A helyszín lényegében egy karácsonyi vidámpark, részszarvasokkal, jégkunyhóval dekorálva, ahol a Mikulás éppen úgy jár-kel, mint Disneylandben Miki egér.

10 hely, ahol mindig karácsony van
 Csinálj ehető díszeket!

3. Santa’s Land – Vermont, Egyesült Államok
1957 óta várja a látogatókat a hatalmas terület, amely igazi élménypark a kicsiknek, de leginkább csak nekik. Az ódivatú helyet többször is renoválták, de tíz évvel ezelőtt ennek ellenére is úgy tűnt, be kell zárni a Mikulás amerikai otthonát, ahogyan a Santa’s Land magát hirdette.

10 hely, ahol mindig karácsony van


4. Bronners Christmas Wonderland – Michigan, Egyesült Államok

A családi vállalkozás 1945-ben nyitott és hamar felkapott lett, mára a világ legnagyobb karácsonyboltja. Wally Bronner álmodta meg az üzletet, amely minden évtizedben bővül valamilyen speciális egységgel. Bronner öt éve halt meg, családja pedig igyekszik ma is tovább vinni az alapító hagyományát: örömmel távozzanak a vendégek, ezért mosollyal búcsúzzanak tőlük.

10 hely, ahol mindig karácsony van


Angol karácsonyi reklámban a Budai Vár

5. Holiday World – Santa Claus – Indiana, Egyesült Államok
Egyike azon kevés élményparknak, amely magánkézben van. A látogatók szerint ennek köszönhető, hogy az ott dolgozók elképesztően barátságosak, a földről enni lehet, olyan tiszta, és külön részt tartanak fenn kicsiknek, tiniknek és nagyoknak. A park számtalan bővítésen esett át, és már nemcsak a karácsonyt élvezhetik náluk a látogatók egész évben, hanem halloween, hálaadás és július 4.-e is szerepel a kínálatban. Ezért is lett a Karácsony (Christmas) Parkból Ünnepi (Holiday) Park.

10 hely, ahol mindig karácsony van


6. The Nutcracker Christmas Shoppe – Crieff, Skócia

A kis skóciai városkában akad egy bolt, amely egész évben karácsonyi hangulatot áraszt. A tulajdonos a Diótörő szerelmese, és azzal a céllal nyitotta az üzletet, hogy az ünnepi hangulatot mindenki élvezhesse, évszaktól függően. Aki járt már Skóciában, nem csodálkozik, ha azt mondjuk: egy esetleges 4 fokos nyárban nem is nehéz elképzelni, hogy karácsonyfadíszeket válogatunk.

10 hely, ahol mindig karácsony van


Íme az idei karácsony első, bájos reklámja!

7. The Christmas Shop – London, Anglia
Húsz éve segítik a vásárlókat abban, hogy különlegessé tehessék az ünnepi hangulatot az egyedi megoldásokkal és ötletekkel. Az eladók képzettek a dekorálásban, és kérésre ritkaságokat is beszereznek. Persze ezt érdemesebb már nyáron megrendelni, de a karácsonybolt egész évben nyitva a látogatók előtt.

10 hely, ahol mindig karácsony van


8. The Christmas Shop – Port Elizabeth, Dél-Afrikai Köztársaság

Minden évben más tematika köré épül az afrikai karácsonyi bolt dekorációja és kínálata, hogy a vevők ne unjanak rá az üzletre. Maria Markides és Evy Evlambiou azért nyitotta meg a boltot, mert szeretnék mindenkiben életre kelteni a legbelül szunnyadó gyereket, a játékos dekorációk is ebben segítenek.

10 hely, ahol mindig karácsony van


 +1 Mikulás-ház – Nagykarácsony, Magyarország
Nem kell a világ végére utazni azért, ha egy kis karácsonyi hangulatra vágyunk. Nem messze Dunaújvárostól található Nagykarácsony, ahol 1995-ben nyílt meg a Mikulás-ház. Igaz, csak november közepétől rendeznek programokat kicsiknek és nagyobbaknak, de a település egész évben vonzza a látogatókat. A ház népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legnagyobb programsorozat-látogatói létszámmal (15 ezer fővel) büszkélkedhet.

9. Danish Art and Christmas Shop – Koppenhága, Dánia
Csupán egy kis bolt, de aki karácsonyi hangulatra vágyik, annak elég csak betérnie és elvarázsolja a környezet. Igaz, egyesek szerint csupán a város egyik turistacsalogató üzlete ez, de sok helyi rendel innen egész évben.

10. The Country Christmas Shoppe – Ontario, Kanada
A kanadai üzlethez vezető út is olyan, mintha a Mikulás birodalmához közelítene a látogató, a táblák rénszarvasokra figyelmeztetik az autósokat. Érdemes megnézni a helyszínen készült videókat, mert a hangulatról ezer szónál is többet ér a felvétel. Érdekesség, hogy bár nyáron készült, könnyen karácsonyi hangulatba hoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top