Utazás

Új őrület: pucéran fotózkodnak a turisták a Machu Picchunál

Perunak elege lett a meztelenkedő külföldiekből, ezért szigorításokat vezet be a világörökségi helyszínen.

Meztelenkedés miatt előállítottak négy külföldi turistát Machu Picchu perui romvárosnál, egy nappal azután, hogy a hatóságok szigorított fellépést jelentettek be a terjedő új hóbort ellen. Két ausztrál és két kanadai fiatal férfit értek tetten szerdán, amint anyaszült meztelenül fényképezkedtek az ősi inka város páratlan panorámájával a háttérben. A turisták fényképezőgépeit lefoglalták, és törölték a “tiszteletlen” fotókat, emellett fel is jelentették őket az ügyészségen, amely elrendelte, hogy egy békebíró hallgassa ki az előállított személyeket.

A perui hatóságok kedden jelentették be a világörökségi helyszín őrzésének szigorítását, miután turisták az interneten olyan fotókat tettek közzé, amelyeken pucéran pózolnak az inka fellegvárnál. A limai kulturális minisztérium közleményben ítélte el a látogatók tiszteletlen viselkedését, közölve, hogy megszigorítják a helyszíni ellenőrzéseket, és az illetlenül viselkedő turisták országának nagykövetségét értesítik a kihágásról.

Büntetőeljárás mindazonáltal nem indulhat a szent helyet megsértő turisták ellen, mert nincs egyetlen olyan törvény sem, amely tételesen tiltaná a meztelenkedést az inka fellegvárban. Sőt a romoknál még csak egy felirat sem tanácsolta el a látogatókat a szemérmetlen viselkedéstől, bár a szigorító intézkedések részeként most kihelyeznek figyelmeztető táblákat.

A hatóságok közben felfedték, hogy tavaly négy, idén pedig már eddig nyolc személyt állítottak elő meztelen fotózkodásért Peru első számú turistalátványosságánál, amelyet rendkívül nehéz megközelíthetősége ellenére naponta mintegy két és fél ezer turista keres fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top