Utazás

Ezek a legjobb olaszországi strandok

Rekordszámú olasz strand kapott idén kiváló környezeti minősítést.

Huszonnyolcadik alkalommal ítélte oda a nemzetközi Környezetvédelmi Nevelésért Alapítvány a legáttetszőbb vizű és legkörnyezetkímélőbb itáliai fürdőhelyeknek járó zászlócskát. A minősítésnél többek között figyelembe veszik a strandok felszereltségét, a szelektív hulladékgyűjtést, valamint azt is, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen meg tudják-e közelíteni a strandot és a vizet.

A toplista szerint a pálmát az idén is az északkelet-olaszországi Liguria tartomány vitte el, amely továbbra is 20 kékzászlós üdülőhellyel büszkélkedhet. Második Toscana lett 18 stranddal, a harmadik helyre Marche futott be 17-tel. Az azurkék vizéről ismert Szicília és Szardínia szigete csak 6-6 zászlót szerzett.

A 2014-ben kiosztott kék zászlók száma huszoneggyel több a tavalyinál. Az olasz strandoknak azonban csak 10 százalékán lobog a környezetre való odafigyelést tanúsító zászló. Ezt az magyarázza, hogy a minősítés megszerzéséért a helyi önkormányzatoknak kell benevezni, és erre nincsen mindenhol elég pénz, főleg a szegényebb dél-olasz városokban. A kék zászlóra az idén 163 önkormányzat pályázott, és közülük negyvennek a strandjai nyerték el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top