Utazás

Ezentúl a parkolójegyeket nem lehet utólag bemutatni

Mostantól különösen figyelj rá, hogy látható helyre rakd a parkolójegyet, mert hiába váltottál, ha a parkolóellenőr azt nem látta, fizetned kell. A parkolójegyet ezentúl ugyanis nem mutathatod be utólag.

Az eddigi budapesti parkolási szabályozás értelmében, ha az ellenőrzés időpontjában rendelkeztél érvényes parkolójeggyel, csak az pl. leesett az ablakból vagy olyan helyre tetted, hogy a parkolóellenőr nem látta, illetve az ellenőrzés és a fizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő (mert épp ekkor váltottad meg a parkolójegyet), akkor utólag bemutathattad azt a parkolásüzemeltető cég ügyfélszolgálati irodájában. Na, ez szűnik meg hamarosan.

Mindez meglehetősen visszás helyzeteket szülhet, hiszen hiába rendelkezel érvényes parkolójeggyel, ki kell fizetned a bírságot, ha az ellenőr azt állítja, az autód szélvédőjén nem látott parkolójegyet. A parkolási díjat nem úszhatod meg, ezért ezentúl vagy hipergyorsasággal váltasz parkolójegyet, vagy körbenézel és csak akkor hagyod el az autót az automata irányába elindulva, ha meggyőződtél, tutira nincsenek jegyellenőrök a közelben.

“A Kúria Önkormányzati Tanácsának határozata szerint jelenleg a parkolójegy korlátlanul bemutatható, azaz a gépjármű üzembentartója az elsődleges (az ellenőrzéskor a szélvédőre helyezett) és a másodlagos (60 napon belül levélben megküldött) pótdíjfizetési felszólítást is figyelmen kívül hagyhatja. A közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyásnak sem kell eleget tennie, a parkolójegyet csak a bíróság előtt folytatott polgári perben kell bemutatnia. Ezen kívül a parkolójegyet nemcsak havonta egyszer, hanem bármennyi alkalommal bemutathatja utólag.”
 
Ezentúl a parkolójegyeket nem lehet utólag bemutatni

A parkolótársaságok szerint az autósok egyre nagyobb arányban élnek vissza az utólagos bemutatás lehetőségével. Az érvényben lévő rendelet módosítására az előterjesztő szerint ezért van szükség. A parkolási csapdát egyszerűen elkerülheted a mobiltelefonos jegyváltási lehetőséggel.

Mindenesetre érdekes változás, hogy az idei évi költségvetésben közterületi parkolási bevételek soron a tavalyi 800 milliós előirányzat után 20 százalékkal többet, 964,7 milliós bevételt terveztek. Azt azonban, hogy pontosan mi is fog ekkora növekedést eredményezni, nem részletezték. Az előterjesztés tárgyalásán így nem véletlenül merült fel a parkolási díjak emelése is – írja az Mfor.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top