Utazás

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet, Cipruson szállt le

Egyiptomi állampolgárságú a gépeltérítő. A repülőgép - amelyen nincs magyar utas - Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia. Az utasok egy része elhagyta az eltérített repülőgépet Cipruson.

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet kedden – jelentette a RIK ciprusi állami tévéadó. A gépnek a ciprusi Larnaca repülőterén kellett leszállnia. Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője úgy tudja, nincs magyar utas a gépen.

A hatóságok gyanúja szerint pokolgép is van az eltérített utasszállító fedélzetén. 

Az Egyptair légitársaság közlése szerint négy külföldi utas és a legénység kivételével mindenki elhagyhatta a repülőt.

Egyiptomi forrás szerint a repülőgép belföldi járat volt, Alexandriából szállt fel, és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Ő a gépeltérítő

Egyiptomi állampolgárságú az a férfi, aki a testére erősített robbanómellénnyel fenyegetőzve eltérítette az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét Ciprusra.

#مصر_الجديده | تنفرد بنشر صورة واضحة لمختطف الطائرة المصرية ويدعى سيف الدين مصطفى ب #قبرص يرتدى حزام ناسف .متابعة | سالي عبد العزيز#مصر_الجديدة

Posted by ‎مصر الجديدة‎ on Tuesday, March 29, 2016

 

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él. Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz
Az eltérített gép – MTI/AP/Pétrosz Karadzsiasz

Válságstáb

A géprabló vagy géprablók egyelőre nem fogalmaztak meg követeléseket, csak arra szólították fel a hatóságokat, hogy járműveiket tartsák távol a repülőtől.

Cipruson válságstábot állítottak fel a rendkívüli helyzet kezelésére. A larnakai repülőtérre közlekedő gépeket egy másik ciprusi légikikötőbe irányítják át.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top