Utazás

Halálos fertőzéseket okozó baktériumokkal vannak tele a repülők

A karfákon akár E. coli bélbaktérium is lehet.

Napokon át, akár egy egész hétig is megőrzik fertőzőképességüket a veszélyes baktériumok a repülőgépek belsejében, az üléseken és a karfákon – állapították meg amerikai kutatók. A legismertebb “szuperbaktérium”, az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus (MRSA) egy hétig is életben maradt egy repülőgépülés hátoldali zsebének felszínén a kutatás idején. Az E. coli bélbaktériumot négy napig ki lehetett mutatni egy ülés karfáján.

A vizsgálatok szerint ezek a baktériumok bizonyos felületeken több napon át is életben maradnak, ami a bőrkontaktusos fertőzés veszélyét jelentheti. A kórházi baktériumként is ismert MRSA súlyos, akár halálos betegséget okozhat, és a forgalomban lévő antibiotikumok többségére rezisztens.

A kutatáshoz a baktériumokat a laboratóriumban karfákra, lehajtható tálcákra vagy a repülők mellékhelyiségében használatos fémgombokra vitték fel, és “repülőgépre jellemző” viszonyoknak tették ki őket.

További vizsgálatokkal most más kórokozók viselkedését derítik fel. A jövőben ezen kívül a repülőgépek belső berendezésének hatékonyabb tisztítási módszereit is kutatják, illetve antibakteriális anyagok tesztelésére készülnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top