Utazás

Bemutatjuk az ország legromantikusabb “függőleges kertjét”

Kecskemétről köztudott, hogy ott született Kodály Zoltán, Latabár Kálmán, a város címerében kecskebak szerepel, és hogy építésze bővelkedik a szebbnél szebb szecessziós épületekben. Ki ne ismerné a Cifrapalotát, vagy az alföldi templomok legfontosabbikát, az Öregtemplomot? Kevesen tudják viszont, hogy a kecskemétiek kedvenc épülete a református templom, amelynek odalát teljesen beborította az egyik legcsodálatosabb kúszónövény.

A kecskemétieknek igencsak szerencséjük van a gyönyörű Kossuth terükkel, hiszen ott van a barokk Öregtemplom, a Lechner Ödön által tervezett különleges szecessziós városháza, pár lépésre a neobarokk Katona József Színház és a református templom is, aminek egyik oldalát teljesen beborítja a vadszőlő, bár a kecskemétiek többsége azt gondolja, hogy borostyán. Nem csoda, hisz nagyon könnyű összekeverni a két növényt, kertész legyen a talpán, aki a kettőt meg tudja különböztetni…

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

Az eredeti fatemplomot az 1600-as években szándékosan felgyújtották, sajnos a tűz gyorsan terjedt, aminek következtében az egész város lángokban állt, így nemcsak a templom pusztult el teljesen, hanem számos más épület is.

A városlakók elhatározták, hogy újjáépítik a templomot, de ezúttal kőből, ami akkoriban szinte lehetetlen célkitűzés volt. Ugyanis az ország török uralom alatt állt, és stratégiai okokból a törökök nem engedték, hogy az általuk elfoglalt területeken kőtemplomokat építsenek. Ennek ellenére a reformátusok megkapták az engedélyt: számos pletyka szerint ez egyszerűen annak volt köszönhető, hogy lefizették a török hatóságot arannyal. Akárhogy is történt, a templomot 1684-ben szentelték fel.

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát
Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

A templom leginkább barokk stílusú, de gót, reneszánsz és szecessziós stílusjegyek is felfedezhetőek. A végső formáját a 18. század végén nyerte el.  

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

Mesébe illő a templom a romantikus, szinte egybefüggő növényfalával: talán Csipkerózsika is itt alussza álmát. Egyesek szerint 20, mások szerint 30 év volt, mire ennyire beszőtte a vadszőlő a templom oldalát. Ki tudja, hogy egy évtized múlva milyen lesz a falon látható “függőleges kert”.

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

A japánoknak ott van cseresznyefa-virágzás, a kecskemétiek pedig az impozáns vadszőlős falban gyönyörködhetnek. Tavasszal zöldessárga, nyáron virágokkal tarkított, ősz végén pedig tűzpiros levelek és kék bogyók borítják a templom oldalát. Télen is izgalmas látványt nyújt a templom, hiszen akkor a falat behálózó indák válnak jól láthatóvá.

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát
Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

Valószínűleg kevesen tudják, de a vadszőlő mérgező növény, ezért ildomos csupán nézelődni. Ha valakiben felmerült volna az ötlet, hogy megkóstolja a növény bogyóját vagy levelét, ne tegye!

A kertben van még más növény is, de azokat sem ajánljuk főételnek. Viszont Kecskemét főtéren számos nagyon kedves kis étterem található, egy jó alföldi vacsora pedig tökéletes kiegészítése lehet városnézésünknek!

Bemutatjuk az ország legszebb borostyán falát

Bemutatjuk az ország…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top