Otthon

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

Az urbanizáció magával hozta az épített környezet térnyerését, és ezzel párhuzamosan szorította vissza az élő zöldterületek mennyiségét. A borostyanfal.hu csapata mesélt a város rehabilitációról és arról, hogy lehetne Budapestet zöldebbé, élhetőbbé tenni.

Van megoldás: zöldfal!

“A zöldterületek kiszorítása a városokból egy olyan folyamat, ami visszafordítható, csak el kell kezdeni függőlegesben gondolkodni. Itt a függőlegesen a házfalakat, kerítéseket, balkonokat, tűzfalakat, kéményeket, tornyokat kell érteni” – vallja a borostyanfal.hu csapata. A növényzet ugyanis nemcsak a talaj szintjén, vízszintes helyzetben érzi jól magát, hanem a házfalakon is. A zöldfal egy tökéletes alternatívát jelent a városokból kiszoruló zöld területeknek, mert tulajdonképpen egy épített, örökzöld, függőleges felület, melyet sűrű zöld növénytakaró borít.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

Városrehabilitáció zöldfalakkal

A régi lepukkant, omladozó vakolatú pesti bérházakat szebbé, élhetőbbé, értékesebbé lehetne varázsolni zöldfalakkal, főleg az arra igazán rászoruló kerületekben. Fontos lenne a városkép javításához és az egészségesebb környezet megteremtéséhez a ronda házfalak és a még rondább tűzfalak szisztematikus zöldfalakká alakítása, ha már nem áll rendelkezésre elegendő terület a növények mennyiségi és minőségi telepítésére. Bár számtalan tervezet létrejött az ügy érdekében, komoly előrelépések mégsem történtek. A rosszabb állapotban lévő, de lebontásra nem váró bérházak tulajdonosai pedig még mindig attól tartanak, hogy a zöldfalak telepítése egy macerás, költséges procedúrát jelentene számukra, pedig a zöldfalaknak rengeteg előnyük van.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

A zöldfalak előnyeiről

Nemcsak a szebb városképért lenne érdemes zöldfalakat, zöldkerítéseket telepíteni. A lepukkant városrészek, ronda graffitik és omladozó vakolatok felújítása és eltüntetése mellett a zöldfalaknak köszönhetően a levegő páradúsabb, frissebb lenne, a levelek megkötik a port és csökkentik annak koncentrációját, elnyelik a káros napsugarak 70 százalékát is.

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

A borostyánfal.hu csapata reméli, a zöldfalaknak a jövőben kulcsfontosságú szerep jut majd, amikor napirendre tűzik a várostervezés, városrehabilitáció kérdését. 

Borostyánfallal egy élhetőbb Budapestért

A borostyanfal.hu egy nemrégiben indult vállalkozás olyan ládás kiszerelésű mobil borostyánpanelek telepítésével foglalkozik, melyekből borostyánfal, borostyánkerítés, térelválasztó, illetve tetszés szerint dekoráció készül. “Hivatásunknak tartjuk, hogy egy fenntartható szép környezetet teremtsünk nemcsak ügyfeleink, hanem mindenki számára, ezzel is javítva közvetlen életterünket, egészségünket, legyen szó várostervezésről vagy egyéni felhasználásról.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top