Utazás

Túlélte a karácsonyt a híres svéd szalmakecske

A Gävle város főterén felállított szalmakecskét évről évre felgyújtja valaki, tavaly is így történt, idén azonban épségben átvészelte az ünnepet.

Tavaly a felállítása után néhány órán belül felgyújtották a hatalmas svéd karácsonyi szalmakecskét, idén viszont túlélte az ünnepet a 13 méteres építmény Gävlében – írja a 444.

A világ legnagyobb szalmakecskéje valószínűleg most azért menekült meg, mert sokkal erősebb és magasabb kerítés vette körül, és biztonsági őr is vigyázott rá.

A kecske felgyújtásának hagyománya egy véletlen balesetből ered. Gävle város főterén 1966-ban állítottak fel először egy óriási, szalmából készült kecskét. Karácsony éjszakáján a kecske azonban kigyulladt és leégett.

A városlakók azóta minden évben megépítik a kecskét, valakik pedig minden évben megpróbálják felgyújtani. 2011-ig a kecske 25 alkalommal vált a lángok martalékává.

A különös hagyomány annyira izgatja a közérdeklődést, hogy 1988 óta a fogadóirodákban téteket is lehet tenni arra, hogy az építmény túléli-e a karácsonyi időszakot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top