Mahdia, Tunézia egyik közkedvelt turisztikai állomása a Földközi-tenger partján fekszik, 200 kilométerre a fővárostól, és bár kisvárosként említik, több mint hatvanezren lakják. Mindegy, merre indulok el, az erődtől a temetőig, a keskeny utcákon át a női fürdőig, a piactól a zafírkék tengerig, mindenben ott van a történelem, a tradíció, a nyugalom. Ez utóbbi ellenére az élet itt gyorsan pörög, halászok, kereskedők, ötvösök, selyemszövők árulják portékáikat, és miközben próbálnak rábírni a vásárlásra, berber vérről, hagyományról magyaráznak.
Tunéziában a rengeteg kézműves termék közül messze földön híresek a kézzel csomózott tunéziai selyem- és pamutszőnyegek, amelyek készítése akár hónapokon át is eltarthat. A szőnyegkészítés fortélyát egyre kevesebben tudják és ismerik az országban, így a tunéziai szőnyeg letűnőben van.
Aki szőnyegvásárlásra adná a fejét, keresse a képen látható dokumentumot a szőnyeg alján, ez ugyanis nemcsak a szőnyeg alapparamétereit jelzi, de azt is igazolja, hogy a vásárló eredeti, kézi készítésű szőnyeget készül megvásárolni.
Mahdiában kötelező programpont a kikötő mellett található piac, ahol illatos – és olykor ismeretlen – zöldségeket és gyümölcsöket árulnak a helyiek, akik rikkancsként reklámozzák az epret vagy éppen a zöld mandulát.
A piac „fűszerosztálya” maga a mennyország, olyan illatok és színek simogatják itt az ember érzékszerveit, amelyek hatására a fűszer fogalma új értelmet nyer.
Már az első napon, az első süteményes pult előtt megsejti az ember, izgalmas gasztronómai élményben lesz része, ahol a legegyszerűbbnek tűnő fogástól menthetetlenül elolvad az ember. Jó tanács: aki Tunéziába utazik, ne kövesse el azt a hibát, hogy az ételeken spórol, utazás előtt pedig kérdezzen rá az ételek neveire, és vigye haza magával a receptet.
Mahdiában szintén kötelező program a naplemente, a messziről érkező halászhajók és a Földközi-tenger látványa, amitől menthetetlenül gombóc nő az ember torkába.