nlc.hu
Utazás
Régi mobilokkal harcolnak az esőerdők kipusztítása ellen

Régi mobilokkal harcolnak az esőerdők kipusztítása ellen

A módszer viszonylag egyszerű, a szoftvert is kifejlesztették hozzá.

A Rainforest Connection tagjai egyedi módját találták meg annak, hogy megmentsék a kidobásra váró régi mobilokat (hogy ne szennyezzenek), és ezzel egy időben védjék a dzsungeleket – írja a Computerworld.

Az esőerdők hangja sokféle. Ahogy mi, emberek másként kommunikálunk vészhelyzetben, úgy az esőerdők élővilágának hangja is megváltozik: amikor az állatok veszélyt éreznek, jeleznek egymásnak. A cég fejlesztése elemzi, tanulmányozza az erdő zaját, így segít megelőzni az illegális erdőirtást.

A rendszer fejlesztéséhez régi okostelefonokat használnak, napelemmel és nedvesség elleni védelemmel kombinálva elhelyezik őket a fákon. A készülékek hangfelvevő funkcióját használva folyamatosan továbbítják a hangokat (madarak, fűrészgépek, nagy gépek zaját) és a földrajzi koordinátákat is egy szoftverbe, amely a mesterséges intelligencia segítségével folyamatosan elemzi az adatokat.

A Rainforest Connection 2500 négyzetkilométer esőerdőt monitoroz mintegy tíz országban. Egy régi mobillal 300 hektárnyi esőerdő-terület megfigyelése és védelme oldható meg.

(Kiemelt kép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top