Utazás

Sokkal nehezebb lesz amerikai vízumot kapni

A szigorítás miatt a bevándorlók fele nem kaphat zöldkártyát a jövőben.

Nem kapnak majd amerikai vízumot és tartózkodási engedélyt azok a bevándorlók, akik állami támogatást kérnek – jelentette be hétfőn a Fehér Ház. A szabályozás október 15-én lép életbe.

A jövőben a kormányzat elutasít minden olyan vízumot vagy tartózkodási engedélyt, amelynek kérelmezője nem rendelkezik megfelelő jövedelemmel, vagy az amerikai állam által biztosított forrásokat – például élelmiszerjegyeket vagy szegényeknek fenntartott orvosi ellátást – vesz igénybe, írja a döntésről az MTI.

A Szövetségi Közlönyben is nyilvánosságra hozott döntést a kormányzat azzal indokolta, hogy a bevándorlóknak önellátóknak kell lenniük, és nem függhetnek állami forrásoktól, hanem inkább saját képességeikre, családtagjaik jövedelmére, szponzorokra és magánszervezetekre kell támaszkodniuk. A vízumot vagy zöldkártyát kérelmezőknek jövedelmi kimutatást kell felmutatniuk.

Az amerikai sajtó a döntés nyilvánosságra hozatala után idézte a Migrációs Politikai Intézet kutatásait, amelyek szerint a családtagjaikhoz csatlakozni akaró és ezért zöldkártyát (azaz tartózkodási engedélyt) igénylő bevándorlók mintegy fele a jövőben nem kaphat zöldkártyát. Ez egyébként megfelel Donald Trump korábbi ígéretének, miszerint megakadályozná a láncbevándorlást.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy a kormánydöntés alapja az az 1882-ben elfogadott bevándorlási törvény, amely lehetővé teszi a kormányzatnak a vízum megtagadását bárkitől, aki „terhet” jelentene a köznek.

(Kiemelt kép: MTI/AP/Gerry Broome)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top