Utazás

Egészen bezöldült a Balaton az algáktól – fotók

Ilyen mértékű algásodás még sosem volt a Balatonban.

Évtizedek óta nem látott algásodás volt nyár végén a Balatonban, a jelenség miatt majdnem ugrott a szezon. Az egészen zöld színűvé változott Balatonról most az MTI fotósa készített látványos képeket.

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

A Balaton délnyugati területén augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a fő oka az üledékből felszabadult foszfor lehetett. A kutatók szerint a nagy és váratlan algaszaporulatban döntően egy toxintermeléséről ismert cianobaktérium játszott szerepet, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.

A mérési adatok alapján augusztus végére a klorofill koncentrációja – az algatömeget mutató érték – elérte a köbméterenkénti 300 milligrammot, ami másfélszerese az 1982-es nagy algásodás csúcspontján megfigyeltnek.

Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én (Fotó: MTI/Varga György)

A szakemberek szerint közepes a valószínűsége annak, hogy ha felmelegszik az idő, az eddiginél is erősebb algásodás jön. Így kicsi az esélye annak, hogy a nagy algatömeg pusztulása és gyors lebomlása szeptember második felében oxigénhiányt, ennek következtében tömeges hal- és kagylópusztulást okozna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top