nlc.hu
Utazás

Színes települések Magyarországon

Nézd meg ezeket a színes településeket Magyarországon!

Nem kell egyből Hollandiáig menni, ha csodás, színes, vibráló városokra és falvakra vágynál. Mutatunk három olyan magyar települést, ahol színkavalkád vár, és szemet gyönyörködtető sétában lesz részed, ha ellátogatsz ide.
Jártál már ezekben a színes városokban, falvakban?

Szentendre

Szentendre egy kis kincsesláda. A Pilisi-hegység kapujában található város egyértelműen a művészetek és kultúra városa. No meg persze a színes házaké! Már az 1900-as évek elején a festők városává vált Szentendre, ami egy budapesti művészeti főiskola tanulói miatt van, ugyanis ők kerestek maguknak nyári alkotóhelyszínt a fővároshoz közel.

Innen indult, hogy ma már százával élnek itt a magyar művészek. Például itt élt Wahorn András és Aknay János festőművész. És ha már Wahornról esik szó, nem hagyhatjuk ki azt sem, hogy Szentendrének és Wahornnak köszönhetjük az A. E. Bizottság nevű zenekart (a Már megint itt van a szerelem című számukat biztos ismered), ami a maga idejében úgy számított rendszerellenesnek, hogy nem is akart az lenni.

A művészetekhez híven maga a város is bohém külsőt öltött, tele hangulatos kávézókkal, kézműves boltokkal és színekkel, amerre csak nézel.

Kazincbarcika

Kazincbarcikát 2013-ban kezdték el kiszínezni, ekkor kezdődött az a nyilvános öltetpályázat, melynek során a hazai és nemzetközi művészvilág kreativitását hívták segítségül, hogy a panelházak homlokzatait színessé tegyék.

Színes házfalak, street art alkotások valósulnak meg azóta, közben pedig a kezdeményezés megkapta a Kazincbarcika Kolorcity márkanevet. Egyidőben a város színezésével elindultak a Kolorfesztiválok is, melyek változatos programokat kínálnak mindenkinek: tánc, divat, grasztronómia és más alkotó fesztivált találhat, aki erre jár. Annyira belejöttek a házak kiszínezésébe, hogy már versenyeznek a házfalak átfestéséért a nagy panelházak. Nemcsak helyi szinten nagy a lelkesedés a Kolorcity iránt, hanem hazai és nemzetközi díjakat is nyertek a kezdeményezéssel és a város szépítésével.

Bokodi lebegő falu

A Bokodi-tónál található lebegő falu igazi kuriózum a cölöpkre épült színes házakkal. A mesterséges tó a horgászok körében nagyon népszerű volt, ők kezdtek el kis faházakat építeni a vízre. Ebből kinőtte magát egy egész falu, ahol már nemcsak horgászok laknak hétvégente, hanem nyaralók, állandó lakosok vásárolták meg a házakat és szépítették, színesítették a falut.

A kis színes házak valóban úgy néznek ki, mintha lebegnének a vízen. Nem egyszerű a falu megközelítése, és bár szabad odamenni, mert a terület nincs magánkézben, de a házak magántulajdonban vannak, az ott lakókat nem szabad zavarni.

Kiemelt kép: Szentendre/Profimedia

Nyaralj itthon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top