Utazás

A gyógyfürdőn túl: ennyi szépséget rejt Bükfürdő

Bár a nyugat-dunántúli település elsősorban a fürdőjéről híres, a településen és vonzáskörzetében rengeteg a látnivaló.

Bük városa Vas megyében, az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál, a Répce-folyó síkságán, Szombathely és Sopron között félúton található – és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák tekintetében Magyarország negyedik legnépszerűbb települése. Bár a város izgalmas és hosszú történelmi múltra tekint vissza, igazán híres a gyógyvizének köszönhetően lett. Összeállításunkban azt mutatjuk meg, mennyi csodás látnivalót rejt a település.

Szent Kelemen Plébániatemplom

Az 1408-ban épített gótikus, de román stílusú részletekkel is díszített egyhajós templom Szent Kelemen vértanú (avagy I. Kelemen pápa) után kapta a nevét, akit Traianus császár a keresztényüldözések során a Krím-félszigetre toloncolt. Kelemen a szigeten sok ezer keresztényre lelt, akiket hozzá hasonlóan kényszermunkára ítéltek. Mivel a szigeten ivóvizet nem nagyon leltek, Kelemen vízért kezdett imádkozni. Imádság közben megpillantott egy bárányt, akinek helyén bővízű forrásra lelt. Amikor ez a császár tudomására jutott, parancsba adta, hogy Kelement fojtsák a tengerbe. Alattvalói horgonyt kötöttek a nyakába, és vízbe lökték. A plébániatemplom főoltárképén Kelemen, lábánál vértanúságának jelképe, a horgony és a víznek örvendő tömeg látható. A templom kertje természetvédelmi terület, ahol többek között egy 18. századi Mária-oszlop és Felsőbüki Nagy Pál sírja látható. A plébániatemplom és környéke mindenképp megér egy sétát, a templom parkját ugyanis nemrég újították fel úgy, hogy tökéletes helyszíne legyen egy nyugodt sétának, a néma fohásznak vagy épp az elcsendesedésnek. 

Bük Szent Kelemen Plébániatemplom
Megnézem
Összes kép (5)

Koczán-ház

A település utolsó zsúpfedelű vályog parasztháza egykoron Koczán Ferenc cipészmester tulajdonában állt. Miután az építményt és annak kertjét, kútját felújították, az építmény civil közösségek otthona lett, ahol a legkülönfélébb városi programokat szervezik.

Bükfürdő

Koczán-ház (Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®)

Büki Horgásztó

A 1,2 hektáros horgásztó meseszép környezetben várja a pecázás szerelmeseit, akik pontyra, keszegre kárászra és süllőre „vadászhatnak”. Természetesen a vízpart nemcsak a horgászok számára lélegzetelállító látvány.

Evangélikus templom

A településen tett séta egy további kihagyhatatlan állomása a bádogsisakos evangélikus templom, ahol az első misét 1785-ben tartották. A templom oltára és szószéke 1795-ben, míg az oltárkép 1884-ben készült. Keresztelőkútja eredeti, baluszteres lábakon áll.

Evangélikus templom, Bük

Evangélikus templom, Bük (Fotó: Czvitkovits Judit)

Felsőbüki Nagy (Szapáry-) kastély

A 16. században a kastély helyén egy udvarház állt, amit Felsőbüki Nagy István nádori ítélőmester építtetett át barokk stílusban. Az évszázadok során az építmény számtalan bővítésen, átalakításon esett át, majd a 19. században a Jankovich, később a Markovics és a Szapáry családé lett.

Felsőbüki Nagy (Szapáry-) kastély

Felsőbüki Nagy (Szapáry-) kastély (Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®)

Répce menti tanösvény

A Répce folyó kanyarulatait, a vidék egyenetlenségeit másolja le a tanösvény, ami a környék élővilágát mutatja be interaktív táblák és sok száz négyzetméternyi beültetett területen keresztül.

Megnézem
Összes kép (4)

Organikus Pont

A településen szinte minden részlet a pihenést és a kikapcsolódást szolgálja, aminek egyik legtökéletesebb helyszíne a Kneipp és Nordic Walking Park, ahol többek között homokon, kavicson, tobozon, fenyőkérgen lehet mezítláb sétálni; szabadtéri jógaparkban átmozgatni a testet; feltöltődni a bokorlabirintusban; mélyen belélegezni a különféle gyógy- és fűszernövényeket, vagy megpihenni az Organikus Parkban, ahol a helyi kosárfonás alapján készült, lebegő gumókban lehet ücsörögni, hintázni. 

Bük, Kneipp park

Kneipp park (Forrás: Bükfürdő Thermal & Spa®)

Olvass tovább!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top