nlc.hu
Utazás

Kiadó privát szigetek Európában

Kiadó privát szigetek szupergazdagoknak, nem is olyan messze

Nem kell a világ másik felére utazni, ha egy szigetet bérelnénk, magánrepülővel egy-két óra alatt is ott lehetünk néhányukon.

Ha a szupergazdagok pihenőhelyeire gondolunk, képzeletünk talán meg sem áll a Maldív-szigetekig, pedig vannak ennél jóval közelebbi luxus úticélok is, ahol a háborítatlan nyugalmat élvezhetik a kiváltságosok. Európa krémjének legalábbis elég lehet a kissebbik magánrepülőre felpattanni, ha egy kibérelhető  privát sziget felé szeretné venni az irányt, ahol se más vendég, se más lakó nincs – még talán Covid sem.

magánsziget

Van ennél közelebbi úticél is – Cousine-sziget, Seychelles-szigetek (Fotó: Getty Images)

Tagomago-sziget

Európa legexkluzívabb magánszigeteként hirdeti magát, és meg kell hagyni, az Ibiza tőszomszédságában található sziget fotói láttán el is hihetjük eme állítást. Itt aztán van pálmafa, mediterrán fíling és hipermodern, építész szaklapokba illő villa, no meg egy gigászi sós vizes medence, ugyanis a sziget gyenge pontja éppen az, hogy fürdőzésre alkalmas tengerpartja nincs. Marad a jachtról ugrálás.

A szigeten egyetlen luxusvilla található, mely öt hálószobás, mindegyik saját fürdővel és hatalmas ablakfelületekkel ellátva, hogy a kedves vendég mindenhonnan élvezhesse a pazar kilátást. Hatalmas nappali, minden elvárásnak és elképzelésnek megfelelő konyha is megtalálható, de nyugi, nem nekünk kell kisütni a hűtőtáskában vitt rántott húst, van hozzá külön személyzet, szakács. A medence mellett jacuzzi, kültéri grillező, pazar nyugágyak, pihenősarkak találhatók.

A bérleti díj 90 ezer eurótól indul per hét, ami nagyjából 32 millió forintot tesz ki. Ne gondoljuk, hogy ennyi pénzért ritkán sem veszik ki, azt olvasni, hónapokra előre foglalt a villa, itt tartotta például 53. szülinapi partiját Liz Hurley is 2018-ban. A tulajdonosa egy német ingatlanbefektető, Matthias Kühn volt, múlt év elején azonban állítólag az eladó szigetek között tűnt fel Tagomago, 150 millió eurós áron.   

Majorsgrund

Tagomagóhoz képest szinte filléres tétel kibérelni a Finnországhoz tartozó Majorsgrund-szigetet, ami Robinson Crusoe-életérzést kínál egy zöldellő, minierdővel borított földdarabkán. Érdekessége, hogy a félsziget egy belső kis szigetéről van szó, a Botteni-öbölnél, egy picit tényleg a vadregényes semmi közepén, az UNESCO Világörökség részeként számon tartott Kvarken Archipelago tőszomszédságában. 

Most, hogy így belőttük a térképen, merre is van ez a kis gyöngyszem, lássuk, mi vár ránk, ha úgy döntünk, itt húznánk meg magunkat pár hétre. A lakótér jóval szerényebb, mint a mediterrán luxusvilla esetén, mindössze egy 90 m2-es faház  található a szigeten, melyben maximum tíz vendéget tudnak elszállásolni, és már az olyan szolgáltatás is feláras, mint az ágyazás vagy a törölköző bekészítése. Szóltunk, itt Robinson Crusoe-k akarjunk lenni, ne Kylie Jennerek.

Egyetlen dupla ágyas szoba található a földszinten, míg az emeleten egy nagy, hatágyas hálótér, és hogy az utolsó két vendég se a földön aludjon, a nappali kanapéja kihúzató. Hol van itt a luxus és a fényűzés? Nos, az érintetlen természet minden szépsége a lábaink előtt hever, az északi fényt a teraszról nézhetjük, akkor kajakozunk, SUP-ozunk, kirándulunk amikor akarunk, nincs rohanás, nincs idegeskedés. A skandináv életérzésről írni és olvasni nagy divat, itt pedig ki is lehet próbálni – 350 euró per nap ártól. 

 Isola Santa Cristina

A Velencei-öbölben található ez a gyönyörű kis sziget, alig pár perces hajóútra Velencétől. A kilenc hálószobás mediterrán villa 16 fős vendégsereget tud elszállásolni és saját személyzettel, séffel várja az ide utazókat, de ha ragaszkodunk a saját szakácsunkhoz, természetesen őt is hozhatjuk, minden csak megbeszélés kérdése. A szigetnek lakója nincs, csak néhány fácánnal és vadkacsával kell osztozkodni.

A villa egy pedánsan rendben tartott minifarm közepén helyezkedik el, és természetesen itt is találunk hatalmas úszómedencét az udvaron, ami kárpótolhat a sziklás tengerpartért, illetve a tényért, hogy a Velencei-öböl azért nem feltétlenül a kristálytiszta vízéről híres.

Az olasz vendégszeretetet 25 ezer eurós (9 millió forintos) heti bérleti díjért élvezhetjük, de ez nagyban függ attól, az év mely részében kívánjuk kibérelni a villát és milyen extra szolgáltatásokra tartunk igényt.

No Man’s Fort

Végül jöjjön egy brit kuriózum, egy 19. századból itt maradt tengeri erőd, a No Man’s Fort, mely Portsmouthnál, a La Manche-csatornától nem messze található. Végső soron nem is sziget, legalábbis nem természeti képződmény, hanem brit hazafik által épített monstrum, mely évekig elhagyatottan állt, míg végül valaki meglátta benne  fantáziát és egy két helikopter leszállós hotellé alakította át, melyet komplett kibérelhetünk, ha kedvünk tartja.

A 22 szobás, robusztus építményben akár 200 fős lagzit is tarthatunk és még taxit sem kell hívni a vendégseregnek, hogy hazavigye őket. Múlt év közepén a szigethotel eladóvá vált, 9 millió fontért (3,6 milliárd forintért) keresett új gazdát, de nyugi, ez csomagár, van ott a tengerben még másik két erőd is, amiket ezért az összegért szintén odaadnak.

Persze utazhatunk ide is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top