nlc.hu
Utazás

Tanösvények Magyarországon

5 izgalmas tanösvény, ahol garantált a testi-lelki feltöltődés

Családilag vagy barátokkal, egy kis túrázás mindig felejthetetlen, élményekkel teli program. Töltődj fel pozitív élményekkel a következő hazai tanösvényeink valamelyikén.

Baráti társasággal, családdal is bejárhatóak ezek a hazai, izgalmas tanösvények, ahol nemcsak élményekkel lehetsz gazdagabb, hanem egy üdítő, lelki fröccsöt is kapsz.

Madárdal tanösvény – Velencei-tó

Egy velencei-tavi családi nyaralásnak vagy éppen egy tókerülő biciklitúrának kitűnő kiegészítése lehet a Madárdal tanösvény bejárása. A 15 kilométeres tanösvény nagy előnye, hogy három különböző részből áll, így külön-külön is felfedezhető a tó környéki élővilág. A „Tóparti túra” a Velencei-tó partján halad a dinnyési hagyományőrző központtól az agárdi Gárdonyi Géza Emlékházig.

Velencei-tó tanösvény

A Velencei-tó környéke remek kirándulóprogramokkal vár (Fotó: Getty Images/sndr)

Tipp: Az emlékház szomszédságában egy rönkvárra is rábukkanhatsz, ami az egri vár kicsinyített másolata. Gyerekeknek kihagyhatatlan.

A 4 kilométeres „Szikes-túra” a Dinnyési-fertőtől az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. A „Müller István-túra” pedig egy 3 kilométeres terepi körutat jár be a Dinnyési-fertő melletti, egykori mocsaras területen. Az információs táblákon kívül a tanösvény mentén kilátókból és lesházakból is megismerhetjük a nádasok különleges vízi világát. Még több információt ITT találsz.

Kövirózsa tanösvény – Nyugat-Mecsek

A Nyugati-Mecsekben magasodik az 592 méteres Jakab-hegy, ami számos geológiai és kultúrtörténeti érdekességet tartogat a túrázók számára. Találunk itt bizarr formájú sziklaalakzatokat, Babás-szerköveket, egy hajdani kőbánya nyomait, vaskori földsáncot, pálos kolostorromokat.

A nevezetességeket a 8 állomásból álló Kövirózsa tanösvény útvonalán is megnézheted, ami egy e-tanösvény, így táblák helyett egy vezetőfüzetből tájékozódhatsz, amit a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról tölthetsz le.

A tanösvény mintegy 2,5 kilométer, aminek a megközelítése a következő: Kővágószőlős központjából a piros négyzeten a település széléig kell elmenni, innen vezet fel a hegyre a tanösvény.

Fényes tanösvény – Tata

Egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény, ami 18 állomással mutatja be a környező természeti kincseket. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel, így télen sem fagy be. A különleges helyszín egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, de rengeteg madarat is láthatsz minden évszakban. A teljes árú jegy 1.300 forintba, a családi jegy pedig 3.000 forintba kerül. Még több információért kattints IDE.

Egy kis ízelítő:

Halásztelki tanösvény – Körös-Maros Nemzeti Park

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hatodik tanösvényeként 2009-ben kialakított Halásztelki -tanösvény felújítását követően ismét látogatható az érdeklődők számára. A Hármas-Körös hullámterében lévő túraút 3,5 km hosszú, ahol az út során madarakkal, az Alföld jellegzetes élővilágával ismerkedhetsz meg. A tíz állomás, mintegy 2 óra alatt bejárható túra várja az ide érkezőket.

Még több információt itt találsz.

Tanösvény az Alföldön

Az alföldi tájba azonnal szerelmes leszel (Fotó: Thomas_Zsebok_Images/Getty Images)

Tisza-tavi Vízi sétány és Tanösvény – Tisza-tó

A Magyarország legnagyobb, három szigetet összekötő és mintegy 1500 méter hosszú pallóút-rendszerét alkotó Tisza-tavi Vízi sétány és Tanösvény hazánk egyik legkülönlegesebb útvonala. A Poroszló vonzáskörzetében található vízi világot korábban csak csónakkal lehetett bejárni, 2005 óta azonban testközelből, a korábban nehezebben megközelíthető részeket is elérve csodálhatod meg a Tisza-tó egyedülálló élővilágát.

Tanösvények Magyarországon

Mindenképp érdemes egy hétvégét a környéken barangolni (Fotó: pixabay)

A 2005-ben átadott tanösvény kiépítése során figyelembe vették az EU-s normáknak megfelelő szabályokat, így a terület kerekesszékkel és babakocsival is megközelíthető – olvasható a tanösvény honlapján, ami napijeggyel látogatható. Egy felnőtt napi jegy 1.800 forintba, a gyermek 1.200 forintba kerül.

Még több kirándulóhely:

(Forrás: tanösvények honlapjai)  

(Nyitókép: pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top