nlc.hu
Utazás

Nyári programok Szegeden 2021-ben

Kultúra újratöltve! – Nyári programok Szegeden

Ismerd meg közelebbről Sisit, légy részese a 2021-es Szegedi Szabadtéri Játékoknak, vagy csak élvezd a Muzsikáló Udvar rendezvényeit!

A strandolás, és a napozás után, vagy előtt jól esik elmerülni a kultúrában. Szegeden pedig minden adott ahhoz, hogy színes, kulturális programokon vegyünk részt.

Móra Ferenc Múzeum – Sisi-kiállítás

Rendőri felvezetés mellett érkeztek Szegedre az impozáns Sisi-kiállítás műtárgyai. A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező tárlatot június 26-tól a Móra Ferenc Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők.

A Sisi-kiállítás látogatói, az  osztrák császárné és magyar királyné életéhez köthető műtárgyakon keresztül ismerhetik meg jobban, a tragikus sorsú Erzsébetet. A kiállítás legkülönlegesebb, és legegyedibb darabja az az eredeti ruhaderék, melyet Erzsébet királyné 1898-ban, meggyilkolása pillanatában viselt Genfben. A nagy történelmi jelentőségű ruhadarabot, csak kiemelt műtárgyvédelmi előírások szerint lehet kezelni. Az érkezés után például nem lehetett azonnal kicsomagolni, mert a ruhának hosszabb, úgynevezett “pihentetési időszakot” kell biztosítani, a változó klimatikus viszonyok miatt.

Sisi kiállítás Szegeden

Így szállították Szegedre a ruhadarabot, melyet a magyar királyné a meggyilkolásának pillanatában viselt.

A ruhaderék csak egyetlen része annak a blokknak, mely a császárné elleni merényletet mutatja be a közönségnek. De több információt is kaphatnak a látogatók Sisi kedvteléseiről, a sportszokásairól, magyarországi kedvelt tartózkodási helyeiről és az impozáns 1867-es koronázási szertartásról.

Erzsébet kedvelt virága az ibolya volt, amit kandírozott formában, vagy fagylaltként is szívesen fogyasztott csemegének. Ennek apropóján a múzeum önkéntesei már hetekkel korábban ibolyákat szedtek, szárítottak és préseltek le, melyeket majd a tárlat vendégei is megcsodálhatnak. 

Ibolyák a Sisi kiállításon

Különleges, préselt ibolyák.

Fekete Ház – „CLARA – Rotschild Klára. Divatkirálynő a vasfüggöny mögött”

Az 1903-ban született Rotschild Klára megkerülhetetlen alakja volt a divatnak Magyarországon. Már a szülei is forgalmas női ruhaszalont vezettek a fővárosban. Három lánytestvérével együtt a szabászasztal mellett nőtt fel, és ahogy cseperedtek, egyre több munkát vállaltak a családi vállalkozásban is. Klárát érdekelte a legjobban a ruhaipar, amint elég idős lett, szüleivel tartott Párizsba, hogy mindent megtudjon a divatról. Folyamatosan fejlesztette, képezte magát, a divatszakma minden apró titkát ismerni akarta. 1931-ben között házasságot Glücksthal Pál utazóügynökkel, mire betöltötte a harmincat, megnyitotta első, önálló üzletét a Deák térnél. A ’40-es évekre már sokat jelentett, ha valaki egy Rotschild ruhában mondta ki az igent. A divatkirálynő pedig igencsak jól érettet a kapcsolatépítéshez, így arisztokratákat, kormányzókat és tehetős üzletembereket is a vevői között tudhatott. Még a harmincas években áttért a református vallásra, ám a háború alatt férjét nem tudta megmenteni. Édesanyjával súlyos betegség végzett, testvérei és édesapja túlélték a holokauszt szörnyűségeit.

Rotschild Klára

Rotschild Klára Budapesten (fotó: smagpictures.com

Amikor az államosítás után, elvesztette az üzleteit, biztosítási ügynökként kezdett dolgozni. Majd az ötvenes években, Bognár József belkereskedelmi miniszter segítségével, újraélesztette a divatszalonokat, s ő vezethette az első állami haute couture szalont a Váci utcában. A Rotschild birodalomnak a Kádár-rendszerben sem akadt versenytársa a divatvilágban. Klárának pedig azt is engedélyezték, hogy évente kétszer Párizsba utazzon inspirálódni. Utolsó látványos divatbemutatóját 1976 őszén tartotta. Egy sikertelen orvosi beavatkozás miatt, egyre nagyobb fájdalmak kínozták. Két hónappal később, levetette magát a hetedik emelet lakásának ablakából.

Élete során Rotschild Klára Tito és Kádár János feleségének is tervezett ruhákat. Munkáiból és örökségéből most a Fekete Házban tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumból érkező, különleges kiállítás. A Szegedre érkező tárlat nemcsak Rotschild életét, de húsz különleges ruhakölteményét is bemutatja. Érdemes jól figyelni, mert néhány darab első látásra unalmasnak, vagy szürkének tűnhet, ám ha kiderül, hogy kinek is készült, máris izgalmasabb lesz a története. Ilyen például az a visszafogott kiskosztüm, melyet Kádár János feleségének készített a divatguru. De Rotschild tervezett ruhát Faruk egyiptomi uralkodó édesanyjának és lánytestvéreinek, ahogyan a perzsa sah nejének is. 

A kiállítás június 25-től 2021 végéig látogatható.

Szegedi Szabadtéri Játékok

A jelenleg érvényben lévő szabályok értelmében, az idei Szabadtéri Játékok előadásait csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják. 18 év alatti gyermekek védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt felügyeletével, igazolvány nélkül is részt vehetnek az előadásokon. Ezekben az esetekben, belépéskor szükséges az életkor igazolása, erre alkalmas igazolvány felmutatásával. Azon 16 és 18 közötti fiatalok, akik már rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, szülői felügyelet nélkül is látogathatják az előadásokat.

2021 nyarán bepótolhatjuk az elmúlt másfél év kihagyásait, ami a színházi élményeinket illeti. A Szegedi Szabadtéri Játékok idején öt napon is megtekinthetjük például a Jézus Krisztus Szupersztárt, mely idén 35 évnyi szünet után tér vissza a szabadtérire. Kevesen tudják, hogy hazánkban először itt mutatták be Andrew Lloyd Webber csodálatos rockoperáját. A Madách Színház produkciójának főbb szerepeiben: Feke Pál, Serbán Attila, Gallusz Nikolett, Nagy Sándor és Sasvári Sándor látható.

Júliusban és augusztusban többször is megnézheti a közönség az Apáca Show-t, augusztus közepén pedig a West Side Story veszi birtokba a színpadot. Érdekesség, hogy a darabot már több, mint 50 évvel ezelőtt, 1965-ben bemutatták Szegeden. Mindezek mellett látható lesz még idén a Kölcsönlakás, a Puskás, a musical, a Szöktetés a Szerájból, a Nők az Idegösszeomlás szélén, valamint számos egyéb standup és táncelőadás is.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Idén már várják a nézőket a Szegedi Szabadtéri Játékokra (fotó: Profimedia)

Muzsikáló Udvar

Lassan ötven éve annak, hogy Szegeden elindították a Muzsikáló Udvar című nyári rendezvénysorozatot, melynek 2021-ben is a szegedi Városháza patinás műemlék jellegű neobarokk udvara ad otthon. A Covid okozta kényszerszünet után, idén júliusban tér vissza a népszerű programsorozat.  A nyár hátralévő részében több nagy koncertet is élvezhetnek a látogatók, köztük a Szegedi Szimfonikus Zenekar kamaraegyütteseinek koncertjét, a Deák Big Band fellépését, vagy éppen a  Fool Moon formáció előadását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top