nlc.hu
Utazás

Megúszta a bírságot a padkában eleső biciklis

Győzött a józan ész: mégsem kell bírságot fizetnie a padkában eleső biciklisnek

Kristóf májusban elesett a biciklijével. Nem elég, hogy megsérült, a rendőrök tízezer forintos bírságot szabtak ki rá. Hosszas küzdelem árán most elérte, hogy ne kelljen kifizetnie.

Nagy vihart kavart a magyar nyilvánosságban Kristóf tavaszi balesete. A fiú egy barátjával tartott hazafelé biciklivel a Bajcsy-Zsilinszky út kerékpársávján, amikor egy magas padkában megakadt a biciklije, ő pedig elesett és beütötte az állát. Az esethez mentőt hívtak, csakhogy mellettük megjelentek a rendőrök is, akik nemcsak felvették Kristóf adatait, hanem tízezer forintra megbüntették azért, mert elesett a kerékpárjával. A rendőrség a KRESZ egy 1975-ös szabályára hivatkozott, miszerint nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett. Kristóf a rendőrség levelét késve kapta kézhez, mivel azt az anyjának küldték, ő pedig épp a Balatonon volt, így a fellebbezésre sem volt esélye. Úgy tűnt, hogy semmi sem mentheti meg őt a tízezer forintos büntetés kifizetésétől, ám most mégis történt egy váratlan fordulat – írja a 444.

Magas padkára várva (fotó: Pixabay)

Magas padkára várva (Fotó: Pixabay)

Az ORFK Balesetmegelőzési Bizottsága így indokolta a büntetést:

Nem az elvárható óvatossággal haladt, ennek az eredménye volt az esése és a sérülése. A szabályaink szerint a járművezetőknek úgy kell közlekedniük – egyszerűen fogalmazva –, hogy se mást, se magukat ne veszélyeztessék. A büntetés kiszabására emiatt került sor, mert a szóban forgó bringás a figyelmetlenségből adódó eséssel önmagát veszélyeztette.

Kristóf ennek ellenére nem törődött bele, és a police.hu-n keresztül beadott egy „kézbesítési vélelem megdöntései iránti kérelmet”, ahol arra hivatkozott, hogy nem kapta meg időben a rendőrség levelét, és szeretné, ha meghallgatást tartanának az ügyében. Ezt elfogadták, Kristófot behívták, és egy nagyjából egyórás megbeszélésen vehetett részt a rendőrrel, aki megbírságolta őt. A meghallgatáson elmagyarázta, hogy ő a balesetet nem okozta, hanem elszenvedte, továbbá kifogásolta, hogy az indoklás szerint nem az útviszonyoknak megfelelően vezetett, mert szerinte ez egy gumiszabály, amit bármire rá lehet fogni. Arra is hivatkozott, hogy a Magyar Kerékpárosklub már régóta jelezte a padkáról a hatóságoknak, hogy balesetveszélyes, mégsem történt érdemi változás. Végül Kristóf szavai meghallgatásra találtak, és megúszta bírság helyett figyelmeztetéssel, mondván, hogy két éven belül nem volt másik bírsága, és a szabálysértése amúgy is csekély súlyú volt.

A kerékpár jó barátunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top