nlc.hu
Utazás

Schmid Julia kenus nyilatkozata az olimpiai visszalépéséről

Schmid Julia: „Összetörtem” – ezért lépett vissza az olimpiától az oltást visszautasító kenus

Össszetörték olimpiai álmait. Megszólalt a kötelező oltás miatt visszalépő sportoló.
Schmid Julia

Megírtuk mi is: a kajak-kenu szlalom szakágban kvótás Schmid Julia lemondott a tokiói ötkarikás szereplésről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) azon döntését követően, miszerint csakis Covid-19 ellen védett sportoló lehet a magyar csapat tagja. Ezt a MOB jelentette be, és eddig csak ennyit tudtunk. Most viszont megszólalt a sportoló is. A Blikknek adott interjújában elmondta: szó sincs oltásellenességről, egyszerűen túl kevés idő telt volna el a vakcina beadása és a szereplése között. 

Schmid Jula tudja, milyen fontos a vakcina, hiszen ő maga is állatorvosként dolgozik egy bécsi klinikán (Bécsből honosíttatta Magyarország a sportolót). Az olimpiai kvótát későn szerezte meg, sok versenyen vett részt, és amikor lett volna lehetősége oltatni, migrénes fejfájással küzdött, hányt, ágyhoz volt kötve. “Mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tette kötelezővé a vakcina beadását, és ekkor még a MOB-nál sem volt szó erről, július elején nyugodtan utaztam el Japánba edzőtáborozni. A terv az volt, hogy a tokiói játékok után beoltatom magam.” A MOB végül mégis kötelezővé tette a vakcinát. “Hét nappal a viadal előtt kaphattam volna meg az első adagot, amiről tudjuk jól, még nem biztosított volna semmilyen védettséget az olimpia idejére, Viszont, a mellékhatások veszélyeztethették volna a szereplésemet, én pedig ezt nem akartam kockáztatni.” Schmid ekkor már Tokióban volt, ahova szállítottak neki vakcinát, és mint mondta, kényszerhelyzetbe hozták: azt mondták, vagy elfogadja, vagy mehet haza.

Még mindig nem akarom elhinni, hogy összezúzták az olimpiai álmomat. Összetörtem, elveszettnek érzem magam. Egy olimpiai szereplés mögött valójában nem egy-két év munkája van. Én tíz esztendeje gyakorlatilag napi kétszer edzem a civil munkám mellett. Nagyon nehéz ezt megemészteni.

A szlalom szakágban magyarok eddig nem indultak, az osztrákoktól honosított Schmid Juliával szemben az elvárás a tisztes helytállás lett volna az olimpián, amelyet idén a járványhelyzet miatt nézők nélkül rendeznek meg.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Martin Divisek

Még több olimpiai hír az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top