Utazás

7 érdekesség, amit nem tudtál Pécsről

Szereted Pécset? Úgy gondolod, hogy ismered is? Mutatunk hét érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál.

Találkahely

Ahogy a budapestieknek az egykori Moszkva téri óra, úgy a pécsieknek is megvan a hagyományos találkahelye, „a ló faránál” szoktak találkozni a belvárosban. A Széchenyi tér délkeleti részén álló szobor Hunyadi Jánost ábrázolja, Pátzay Pál Kossuth-díjas szobrászművész készítette. Hunyadi János halálának 500. évfordulóján, 1956. augusztus 12-én leplezték le.

A Hunyadi szobor. Fotó: Stern Ágnes

A Hunyadi-szobor (Fotó: Stern Ágnes)

Római kori temető az Árkád helyén

Pécs város római kori elődje, Sopianae. A római kori település a mai belváros területén feküdt, legkésőbb a 4. század elején központi részét városfallal vettek körbe. A késő római időszakból három különálló, a város körül elterülő temető ismert: a római kori várostól délkeletre, az Árkád Üzletház helyén; keletre a Kossuth tér területén és a településtől északra, a Szent István téren és környékén.

Örök hűvös

Még a pécsiek közül sem tudja mindenki, de a belváros alatt hatalmas, 2 kilométer hosszú pincerendszer fut, egykoron bor-, most pezsgőpincészet van 5 emelet mélyen, ahol minden évszakban állandó a hőmérséklet, méghozzá 14 fok.

Üvegek a pezsgőspincében. Fotó: Sten Ágnes

Üvegek a pezsgőspincében (Fotó: Stern Ágnes)

A 42 oroszlán

A Zsolnay-negyedtől 200 méterre lévő dombon megtekinthető a 2010-ben felújított, lenyűgöző hatású Zsolnay Mauzóleum, a család nyughelye, amit 42 darab kőoroszlán őriz. Egyedi építészeti remekmű.

Még több számos érdekesség Pécsről és környékéről

2104 napsütéses óra évente

300 feltárt barlang a Mecsekben

6101 síp a pécsi székesegyház orgonáján

2260 hektárnyi szőlő a villányi borvidéken

13,5 hektárnyi fürdőterület Harkányban

Állatkert a magasban

Pécsen a Mecsek oldalában található Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje, gyönyörű környezetben, négy hektáros területen, közel 250 fajjal és 1000 egyeddel. A két szinten elhelyezkedő hüllőparadicsom a Pécsi Állatkert és Akvárium egyik legnagyobb látványossága.

A díjazott fa

Pécs egyik kevésbé ismert látványossága a havihegyi mandulafa, ami 2019-ben az év európai fája lett. A 135 éves fa a Havihegy csúcsán a Boldogasszony-templomnál áll.

A díjazott fa. Fotó: https://www.treeoftheyear.org/

A díjazott fa (Fotó: https://www.treeoftheyear.org)

Mindenkinek nyitva

Pécs város kiemelten figyel az esélyegyenlőségre, és a peoplefirst.hu-val együttműködve a Pécs nyitva oldalon részletesen leírják, hogy hol vannak a városban akadálymentes útvonalak, nagyban segítve ezzel a fogyatékossággal élők, idősek, babakocsival közlekedők mindennapjait, sőt 2021. júliustól a pécsi Tourinform irodában (Pécs, Széchenyi tér 1.) lehetőség van a Rejtett város Tor-Toura belvárosi akadálymentes idegenvezetés igénylésére, nemcsak fogyatékossággal élők részére, hogy bárki megtapasztalhassa, milyen egy kicsit másképp közlekedni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top