nlc.hu
Utazás

Életveszélyes karók állnak ki a Balatonból

Életveszélyes karók állnak ki a Balatonból, és sok nem is látszik

Rengeteg, horgászok által használt kikötőkaró gyűlik a Balatonban, sok ki sem látszik a vízből, ami nagyon balesetveszélyes.
Balaton

A Balaton északi partjánál nagyon sok helyen lehet vízbe szúrt botokat látni. Ezek kikötőkarók, ezekhez kötik a horgászok a csónakjukat, amikor pecáznak. Ám a kajakosok, kenusok, SUP-osok számára komoly veszélyt jelenthetnek ezek a botok – írja a LikeBalaton.

A badacsonylábdihegyi strandon Somogyi László túravezető a portálnak azt mondta: régebben a karók nem jelentettek akkora gondot, mert a nádas melletti sávot csak a horgászok használták, nem volt annyira gyakori, hogy valaki arrafelé evezzen, mint most.

Amíg a botok kilátszanak a vízből, nem veszélyesek túlzottan, mert látható, hol kell kerülgetni őket. Ám ha télre a vízben hagyják a karókat, akkor a jégzajlás letöri a vízből kilátszó részeket, így magasabb vízállásnál már észrevehetetlenné válnak a botok. A túravezető szerint

a nádasok előtti 150-200 méteres sávban évtizedek óta sorakoznak a vízszint alatt 20-30 centiméterrel egymás mellett ezek az akáckarók.

A karók leginkább a felfújható SUP-osok számára jelentenek veszélyt, az ő deszkájuk kilyukadhat vagy fennakadhat. A csónak, kajak, kenu átsiklik felette, nem sérül. Viszont a botok azért is veszélyesek, mert ha valaki ott ugrik fejest vagy belesik a vízbe, komolyan megsérülhet.

A túravezető ezért azt tanácsolja, hogy mindig kérjük ki az adott strandon kölcsönzőt üzemeltető tanácsát, hogy hol evezzünk, akkor is, ha saját deszkával megyünk. Valamint Badacsonylábdihegytől Szigligetig nagyjából 100 méterre távolodjunk el a SUP-pal a nádasfaltól.

(Kiemelt kép: Pixabay/Csaba Nagy)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top