nlc.hu
Utazás

Afganisztán: egy alkalmi bíróság dönt kézlevágásokról (is)

Így megy az igazságszolgáltatás a táliboknál: civilek döntenek mások kezéről – videó

Tele a világsajtó a tálibok hatalomátvételéről. Már az afgán főváros, Kabul is a kezükön van, a civilek pedig ezrével próbálnak menekülni a már jól ismert rémuralom elől.
tálibok, afganisztán

 Érthető, hogy rengetegen szeretnék elhagyni az országot, hiszen a tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsahid elmondta egy nemzetközi sajtótájékoztatón, hogy a sária, vagyis az iszlám jogrend lesz érvényben az országban – annak fundamentalista értelmezése szerint.

Arról egy hosszabb cikket is írtunk, hogy a sária alkalmazása miként tiporja lábbal a nők jogait, és bár az amerikai Harper’s Bazaar értesülései szerint a tálibok ígéretet tettek, hogy a nők jogait tiszteletben fogják tartani, már most érkeznek olyan jelentések Afganisztánból, hogy a tálibok uralma alá került városok munkahelyeiről és egyetemeiről hazaküldik a nőket. 

Mindemellett félelemre ad okot az is, ahogy önkényesen igazságot szolgáltathatnak bárki fölött, akik szerintük megsértette a sária szabályait. A Vice News még júniusban készített egy videót a tálibokkal, és többek között azt is lefilmezték, hogyan döntenek egy kézlevágással járó büntetésről. A videó forgatásának idején, januárban még nem tartották az egész országot ellenőrzésük alatt, Hind Hassan, a Vice riportere pedig bejutott Wardak tartomány tálib kézen lévő részére.

A 444 szúrta ki azt a jelenetet, amikor egy juhtolvaj esetében hoznak ítéletet. Az alkalmi bíróság a helyi tálibokból áll össze Tawakul parancsnok vezetésével, a férfi előttük ül bármiféle képviselet nélkül. Mobiltelefonnal veszik fel a vallomását, megfenyegetik, hogy megverik, ha nem mondja el az igazat, és felszólítják, mondja ki, hogy ellopta a juhot. A „vallomását” mobiltelefonnal felveszik és a végső döntést egy mobil bíró fogja kimondani a felvétel alapján. Tawakul szerint a büntetés korbácsolás vagy kézlevágás lesz.

„Az emberi jogi szervezetek azt mondanák: egy képviselet nélküli ember elleni eljárás olyan emberek részéről, akiknek nincs jogi képzettségük, az nem igazságszolgáltatás; mit válaszolna erre” – kérdezi Hind Hassan riporter, mire Tawakul parancsnok azt mondja: „Ez hülye kérdés, minden cselekedetünk a Koránból vezethető le.”

Még több cikk az afgán helyzetről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top