nlc.hu
Utazás

Sikeres sziámiiker-szétválasztás Izraelben

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen Izraelben

A gyermekek hamarosan teljes életet élhetnek.
műtét

Fejüknél összenőtt sziámi ikreket választottak szét sikeresen 12 órás műtéttel az izraeli Beér-Seván a Szoroka kórházban. Az egyéves sziámi ikreket ötven fős orvoscsoport választotta szét rendkívül összetett műtéttel, amelyhez hasonlót eddig csak hússzor végeztek el sikeresen az egész világon.

Az operációnál nem csak hazai, hanem külföldi szakemberek is segédkeztek. Az ikerkislányok tavaly augusztusban születtek külön-külön aggyal, de közös, fejük hátsó részén összenőtt koponya-részekkel. Az elmúlt hónapok során több előkészítő műtétet hajtottak végre rajtuk. Különleges kezeléssel megnövelték a közös bőrfelületet, hogy a későbbiekben kiterjeszthessék azt az önálló fejükre. Az utolsó beavatkozás előtt a sebészek szimulációs, 3 dimenziós modelleken tanulmányozták a szükséges eljárásokat. Először elkülönítették az ikrek ereit, majd a csontszövetüket is szétválasztották. Ezt követően két csoportra oszlottak, melyek külön-külön végezték el a kislányok önálló koponyájának és fejbőrének helyreállítását.

Az egyik orvos-szakértő szerint a gyermekek hamarosan teljes életet élhetnek, és behozhatják lemaradásaikat, melyeket eddigi fizikai helyzetük okozott: nem tudtak ugyanis megfordulni vagy felülni, mint egészséges, egyéves kortársaik.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még sziámi ikrekről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top