nlc.hu
Család

Súlyosan összenőtt sziámi iker szülése

Ugyanaz az orvos segítette világra a kislányát, aki 21 éve elválasztotta ikerpárjától

Bezárult a kör, mondta az orvos.

Charity Lincoln Gutierrez-Vazquez egy sziámi ikerpár egyik feleként látta meg a napvilágot 21 éve. Most pedig kislánya született, Alora, méghozzá ugyanabban a kórházban, ahol annak idején szétválasztották őket testvérével. A műtét 31 órán át tartott, ő és nővére, Kathleen is túlélte a beavatkozást. 

Pedig kockázatos volt: a mellcsontjuktól a csípőjükig összenőttek, és az egyik lábuk is közös volt. 2000-ben, héthónaposan feküdtek kés alá, egy harmincfős stáb segítségével. Akkor ez volt a seattle-i University of Washington Medical Center kórház legbonyolultabb műtéte az intézmény megszületése óta. 

Charity Lincoln Gutierrez-Vazquez

Forrás: Charity Lincoln Gutierrez-Vazquez

Hogy még színesebb legyen a történet, a szülést levezető orvos is ugyanaz volt: John Waldhausen segítette világra Alorát, 21 éve pedig ő vezette a stábot, amely szétválasztotta a sziámi ikreket. Most tehát bezárult a kör – fogalmazott az orvos a Yahoo Life-nak. A doktor elmondta azt is, nem volt biztos benne, hogy a nő szervezete kibírja-e a terhességet, hiszen a kismama méhe sem fejlődött ki rendesen a műtét után, és a rekonstruált hasfalat sem éppen erre tervezték. Charity azonban sokat imádkozott és optimsta maradt, így neki nem voltak kétségei, hogy meg kell próbálnia.

A kislány végül koraszülöttként jött világra császármetszéssel, és azonnal az intenzív osztályra szállították. Azóta jól van, szépen fejlődik, hamarosan haza is vihetik.

A kiemelt kép illusztráció, fotó: Hani Al-Ansi/picture alliance via Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top