nlc.hu
Utazás

Nikábot kell viselniük az afgán egyetemista lányoknak

Afganisztán: megnyitnak a magánegyetemek, a női diákoknak nikábot kell viselniük

A tálibok hétvégén adták ki az erre vonatkozó utasításokat, mindeközben erőszakba fulladt Kabulban egy nők jogaiért rendezett tüntetés.

A tálibok ígérete szerint hétfőn megnyithatják a kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, de a tanév kezdetéhez időzített rendeletükben kikötötték, hogy a diáklányoknak kötelezően nikábot kell viselniük – kendőt, amely eltakarja az arcot, de van rajta kivágás a szemnek –, illetve az egész testüket takaró fekete ruhát, úgynevezett abaját, írja az MTI.

A hét végén kiadott utasítás szerint az egyetemeken a nőket és a férfiakat egymástól elválasztva fogják oktatni. Szélsőséges esetben egy helyiségben is tartózkodhatnak, de ebben az esetben függönnyel el kell választani őket egymástól. A lányosztályokban nők oktathatnak, illetve erkölcsös idős férfiak. A rendelet értelmében az egyetemekre külön bejáraton mehetnek be a férfiak és a nők, és a tanintézményeknek olyan körülményeket kell teremteniük, hogy a két nem képviselői ne érintkezhessenek egymással a szünetekben és távozáskor. Ezt például úgy oldják meg, hogy a diáklányok a fiúknál korábban mennek ki a tantermekből, és egy szobában megvárják, amíg a fiúk elhagyják az épületet.

Afganisztán

Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án (Fotó: MTI/AP/Wali Sabawoon)

Szombaton erőszakba fulladt Kabulban egy nők jogaiért rendezett tüntetés, legalább egy nő megsebesült. Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek mellett „Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzására. A tálib fegyveresek hevesen összeszólalkoztak a nők egy csoportjával, feltehetően könnygázt is bevetettek ellenük.  Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő közölte a The Guardian című brit lappal, hogy őrizetbe vettek négy embert – egy ellenőrzőpont fegyvereseit –, akik bántalmazták a tüntetőket, továbbá az al-Arabíja hírtévé riporterét is elfogták.

Még több hír Afganisztánból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top