nlc.hu
Utazás

A kettévágott Al Naslaa szikla

Rejtély a sivatag közepén: olyan, mintha kettévágták volna ezt a sziklát

Van egy rejtélyes szikla Szaúd-Arábiában, amely úgy néz ki, mintha precíz lézerrel vágták volna ketté.
Al Naslaa szikla

A szaúd-arábiai Tayma oázis egy négyezer éves geológiai rejtély otthona: ott található egy különös formájú szikla, amelyről senki sem tudja biztosan, hogyan jött létre.

A világhírű Al Naslaa nevű sziklaformáció két hatalmas homokkő masszívumból áll, és két természetesen talapzaton áll. Ám nem ez adja a különlegességét, hanem az, hogy a két szikladarab között egy szinte tökéletes rés látható, mintha csak egy precíz lézerrel vágták volna ketté a sziklát.

Eddig senki sem tudott meggyőző érveket hozni a rejtélyes kőtömb kialakulására. Egyesek szerint az Al Naslaa földönkívüli lények műve, vagy egy ősi, fejlett civilizáció munkája. Bár mindkét magyarázat elég valószínűtlen, legalább ennyire valószínűtlen maga a vágás is.

A legtöbb geológus úgy gondolja, hogy a hasadásnak teljesen természetes oka van: a tektonikus mozgás. Vagyis a földkéreg nagyon enyhe elmozdulása okozta a szikla kettétörését. Más tudósok szerint a hasadás egy törésvonal, ahol az anyag gyengébb volt, ezért az évszázadok során könnyebben erodálódott.

(Oddity Central)

Még több rejtélyes természeti képződmény:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top