nlc.hu
Utazás

A Turai Kastély története

A magyar tündérország rejtett kincsei: ismerjétek meg a Turai Kastélyt közelebbről

A mesébe illő Turai Kastély varázsát nem csak a neoreneszánsz és neobarokk stíluselemek adják.

Az 1883-ban, neoreneszánsz stílusban épült kastély nehéz időszakon van túl, de a hosszú évekig tartó felújításnak köszönhetően most újra régi fényében tündököl.

Egy szerelmi történet, ami a kastélyt igazán különlegesség teszi

A kastélyt báró Schossberger Zsigmond termény-nagykereskedő mágnás építtette feleségének, Mayer von Gunthof Teréznek. Zsigmondnak 1890-ben Ferenc József király adományozott bárói címet, aki a Budapesti Kereskedelmi Akadémia bizottsági és számos ipari, pénzügyi vállalat igazgatósági tagjaként fontos szerepet töltött be Magyarország gazdasági életében.

A Turai Kastély története

A Turai Kastély 1944-ben (Fotó: Fortepán/Nagy Gyula)

Megszületett az „Operaház kistestvére”

A báró 1869-ben az Esterházy-családtól vásárolta meg a Pest megyei birtokot. A család, a kastély építésekor a Rothchildek Halton House kastélyából meríthetett inspirációt, a köznyelvben az épületet sokáig az „Operaház kistestvéreként” emlegették. Ennek egyik oka az lehet, hogy a belső díszítőfestéseket mindkét helyszínen Scholtz Róbert készítette, ráadásul Ybl Miklós nevével fémjelzett építésziroda tervei alapján épült.

A kastélyban a kor minden építészeti bravúrja felfedezhető

A kastélyban korszerű központi fűtés mellett étellift és villanyáram is található volt már az 1800-as években. Az épület minden szintjén volt fürdőszoba, amikbe artézi kútból érkezett a friss víz. A látványos földszinti előtérben emeleti világítóablakok és jól elhelyezett tükrök segítségével elérték, hogy ablakok nélkül is természetes fényt kapjon a helyiség.

A Turai Kastély története

A kastély az 1970-es években (Fotó: Fortepán/Urbán Tamás)

A kornak megfelelően, a kertészek az európai stílust követő parkot alakították ki a kastélyépület közvetlen környezetében. Az eredeti park egy részét a múlt század közepén elválasztották a kastélytól és futballpályát alakítottak ki rajta, de a megmaradt 10 hektáros területen jelenleg is dolgoznak a növényvilág eredeti állapotát idéző rekonstrukción.

Az elfeledett kastély

Zsigmond fia, idősebb Viktor báró 1938-ban bekövetkezett halála után, két gyermeke örökölte az emblematikus épületet. Az örökösök közül Clarisse 1924-ben Angliába költözött férjével, az ifjabb Viktor báró pedig a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben halt meg.

A Turai Kastély története

Államosították, majd magánkézbe került, és folyamatosan romlott az épület állapota (Fotó: Fortepán/Urbán Tamás)

A kastélyba először német, majd az orosz katonaság költözött, az államosítás után általános iskolaként használták az épületet, egészen 1973-ig, majd magánkézbe került. Az ezt követő időszakban több tulajdonosa is volt.

Újjászületés

A kastély állapota nagyon leromlott, története 2016-ban vett pozitív fordulatot, amikor teljes körű felújítás kezdődött. A műemléki előírásnak megfelelő helyreállítás része volt a tetőszerkezet megerősítése és újjáépítése, a padlózatok és nyílászárók cseréje, a külső és belső falfelületek visszaállítása. A teljes renoválás 2020-ban fejeződött be, jelenleg szállodaként üzemel.

A csodálatos kastélykert mindenki számára látogatható.  Előzetes online időpontfoglalás szükséges, amit a kastély weboldalán tehettek meg. A látogatói jegy 7500 forint (turai lakosoknak 3000 forint lakcímkártya felmutatásával).

A Turai Kastély története

Igazi meseország (Fotó: BOTANIQ Turai Kastély / Castle of Tura/Facebook)

Még több utazás!

via

(Nyitókép: BOTANIQ Turai Kastély / Castle of Tura/Facebook)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top