nlc.hu
Utazás
Brutális benzinár-emelkedés jöhet

Hajmeresztő mértékben drágulhat a benzin

A benzin literenkénti ára most az 500 forintot közelíti, de ennél jóval drágább is lehet.

Szédítő belegondolni, hogy tavaly májusban még 300 forint alatt volt egy liter benzin ára, ehhez képest most már az 500 forintot közelíti az összeg, amit egy liter üzemanyagért ki kell fizetni – mutatott rá a Telex. A lap információi szerint tavaly a koronavírus-járvány miatt zuhantak be az árak, most azonban dinamikus drágulás figyelhető meg a piacon, sőt, az sem kizárt, hogy nemsokára elhagyjuk az 500 forintos lélektani határt is.

Az idei nyáron történelmi magasságokba emelkedett a benzin ára, amely a nemzetközi olajpiacokon zajló szélsőséges ingadozásoknak köszönhető. A pandémia miatt tavaly 25-30 százalékkal esett vissza a világ olajkereslete. Texasban egészen extrém megoldásokra is lehetett látni példát, konkrétan volt olyan, hogy a vevőknek fizettek, ha elszállították a kőolajat. A világ olajkitermelőit tömörítő OPEC – illetve az Oroszországgal, Szaúd-Arábiával, illetve 13 további országgal kiegészült OPEC+ – most viszont már visszatartja a kínálat egy részét, ezzel is hozzájárulva a dráguláshoz. Ahogy a Telex írja: az olajkartellnek megvan a lehetősége rá, hogy az olaj világpiaci árát kedvük szerint alakítsák. 

Szédítő benzinár-emelkedés jöhet

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Ennek hatására akár a 100 dolláros hordónkénti olajár sem elképzelhetetlen, ami néhány éven belül Magyarországra is elhozhatja az 500-600 forint közötti literenkénti benzinárat. A Telex úgy kalkulál, hogy akár a 130 dolláros olajár sem elképzelhetetlen, ami azt jelentené, hogy hazánkban egy liter benzinért akár 623, egy liter gázolajért 619 forintot is fizethetünk majd – igaz, ez közel 70 százalékos nyersolaj-áremelkedést jelent. 

Bár az elektromos autózásnak még sokat kell fejlődnie, hogy érdemben érezhető legyen a hatása az olajkitermelésen, az olajcégek emiatt – illetve az egyre szigorúbb klímavédelmi intézkedések miatt – komoly nyomás alatt állnak, ami rövid távon tovább fokozhatja az olajárat. 

További cikkeink az autózás, vezetés témakörében:

  • Két férfi talált egy elvihető autót az út szélén – aztán csúnyán meglepődtek
  • Ha autóba ülsz, ezeket a ruhadarabokat felejtsd el!
  • Enni nem, káromkodni annál inkább szeretünk az autónkban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top